Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept)

Autor receptu: sandra

Mlska bez mlieka pre bezlepkáčov, aj pri histamínovej intolerancii. Návod mám od cistinky, inšpirovala ma receptom na jej staročeský jáhelník.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pšeno som najprv prepláchla studenou vodou a potom dva krát sparila.
  2. Sparené pšeno som zaliala litrom jablkovej šťavy.
  3. Pšeno som varila v šťave, kým sa úplne nevsiakla, celý čas som pre istotu premiešavala, pri konci sa to už chcelo lepiť na spodok hrnca.
  4. Hotovú kašu som osladila javorovým sirupom.
  5. Prihodila som dva žĺtky a primiešala ich do masy.
  6. Potom som opatrne vmiešala vyšľahaný sneh z bielkov.
  7. Do vymastenej a bezlepkovou-múkou-vysypanej formy :-D som rozotrela polovicu pšenovej kaše a na to poukladala pokrájané jablká z kompótu, mala som čerstvo uvarený.
  8. Na jablká som uhladila zvyšok kaše.
  9. Povrch som pokvapkala ryžovou smotanou.
  10. Piekla som 45 minút pri teplote 180 stupňov Celzia, kým nebol povrch chytený do zlata.
  11. Pšenovník servírujeme vychladený, posypaný cukrom pre tých čo to majú radi, ja som si moju porciu poliala agávovým sirupom.