Jablkový pšenovník - jáhelník (fotorecept)
Autor receptu: sandra
Mlska bez mlieka pre bezlepkáčov, aj pri histamínovej intolerancii. Návod mám od cistinky, inšpirovala ma receptom na jej staročeský jáhelník.
4 porcie |
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Pšeno som najprv prepláchla studenou vodou a potom dva krát sparila.
- Sparené pšeno som zaliala litrom jablkovej šťavy.
- Pšeno som varila v šťave, kým sa úplne nevsiakla, celý čas som pre istotu premiešavala, pri konci sa to už chcelo lepiť na spodok hrnca.
- Hotovú kašu som osladila javorovým sirupom.
- Prihodila som dva žĺtky a primiešala ich do masy.
- Potom som opatrne vmiešala vyšľahaný sneh z bielkov.
- Do vymastenej a bezlepkovou-múkou-vysypanej formy :-D som rozotrela polovicu pšenovej kaše a na to poukladala pokrájané jablká z kompótu, mala som čerstvo uvarený.
- Na jablká som uhladila zvyšok kaše.
- Povrch som pokvapkala ryžovou smotanou.
- Piekla som 45 minút pri teplote 180 stupňov Celzia, kým nebol povrch chytený do zlata.
- Pšenovník servírujeme vychladený, posypaný cukrom pre tých čo to majú radi, ja som si moju porciu poliala agávovým sirupom.