Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový koláč zo zemiakového cesta

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 19. septembra 2018

Názov receptu hovorí za všetko. Koláč piekla kedysi naša babka. O zemiaky a jablká núdzu nemali. Ja som sa ho naučila od nej a Zobraziť celý popisNázov receptu hovorí za všetko. Koláč piekla kedysi naša babka. O zemiaky a jablká núdzu nemali. Ja som sa ho naučila od nej a pečiem ho dodnes. Pripraví sa rýchlo, je chutný, šťavnatý a je len na Vás, akú podobu mu vykúzlite.

8
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

200 g
100 g uvarené roztlačené
100 g
100 g
1 ks
1/2 ČL
6 ks
1 bal.
Na potretie:
1 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Popučíme vidličkou a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Z múky, masla, práškového cukru, uvarených zemiakov, celého vajíčka a kypriaceho prášku vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 nerovnaké bochníky, každý zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky.

  3. 3

    Jablká umyjeme, ošúpeme, nahrubšie nastrúhame a zľahka premiešame so škoricovým cukrom.

  4. 4

    Väčší bochník cesta rozvaľkáme na kruh o priemere cca 30 cm na hrúbku 5 mm, prenesieme na maslom vymastený a múkou posypaný okrúhly plech s vlnitým okrajom o priemere 28 cm. Presahujúce okraje odrežeme, boky zľahka popritláčame a dno popicháme vidličkou. Na cesto navrstvíme jablkovú plnku. Ak treba, šťavu z nej zlejeme.

  5. 5

    Menší bochník cesta rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a vykrajujeme pásy hrubé asi 1 cm, ktoré poukladáme na jablkovú náplň. Pomocou formičiek povykrajujeme rôzne drobné útvary, rozložíme ich po obvode koláča a vyplníme nimi medzery medzi pásmi. Koláč potrieme vajcom rozšľahaným s trochou mlieka.

  6. 6

    Pečieme v predhriatej rúre na cca 170 °C približne 25 minút do zlatista. Dobrú chuť!

    Jablkový koláč zo zemiakového cesta - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Hmm, recept aj koláč vypadajú víc než dobře, jsi šikulka!! To víme, bo jeden dobrý recept stíhá druhý. Díky za tvé sdílení, vždy mě potěšíš. Motýlci jsou bezvadné zpestření.
motyka
Mne sa taktiež veľmi páči. Zo zemiakového cesta musí byť mäkučký a chuťovo výborný. Tie ozdoby - fajn inšpirácia aj pre dlhoročné kuchárky. Pre mňa určite.Ukladám KK. Ja ale z dvojnásobnej dávky na väčší plech.
Ďakujem za výborný recept, využiteľný naraz aj pri varení iných jedál zo zemiakového cesta. Si šikovná a tvoje recepty často inšpiratívne. Díky.
kucharocka123
@Haji (19.9.2018 15:18)

Ďakujem Haji, rada pečiem tradičné koláče a toto je jeden z nich. Starý, hoci umastený zošit, na ktorom sa podpísal zub času s receptami po babke starostlivo opatrujem a keď neviem čo upiecť, vždy siahnem po ňom.
1x haji
kucharocka123
@Motyka (19.9.2018 16:37)

Veľká vďaka za tvoj komentár, máš pravdu, ak chceš koláč na veľký plech, treba recept zdvojnásobiť. Nabudúce budem piecť už aj ja na veľký plech, lebo keď sa zíde celá rodina, len tak sa po ňom zapráši:)
2x haji a motyka
fialka49
Naša teta presne tento recept mala pod názvom: "Výborný zemiačikový koláčik s jabĺčatkami". A hovorí za všetko.
kucharocka123
@Fialka49 (19.9.2018 22:59)

Veru tak Fialka, každý ho síce nazýval inak, ale vždy je to ten chutný nenáročný tradičný slovenský koláčik, ktorý dnes nachádzame v zachovaných receptároch našich babičiek, ktoré vedeli z mála urobiť veľa.
hubata
Piekla ho aj moja babka, mala ho v obľube hlavne kvôli tomu že už žila sama a tak jej v chladnej komore dlho vydržal. Ľúbila k nemu bielu kávu z tradičnej Melty. Vydržal zrejme len potiaľ kým sme neprišli my - vnúčatá. To sa po ňom len zaprášilo. Je výborný a ďakujem za jeho pripomenutie.