Jablkový koláč
Jablkový koláč zo zemiakového cesta
Autor receptu: kucharocka123
Názov receptu hovorí za všetko. Koláč piekla kedysi naša babka. O zemiaky a jablká
núdzu nemali. Ja som sa ho naučila od nej a pečiem ho dodnes. Pripraví sa rýchlo, je
chutný, šťavnatý a je len na Vás, akú podobu mu vykúzlite.
8 porcií |
20 minút príprava |
25 minút na 170 °C |
Postup
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Popučíme vidličkou a necháme vychladnúť.
- Z múky, masla, práškového cukru, uvarených zemiakov, celého vajíčka a kypriaceho prášku vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 nerovnaké bochníky, každý zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky.
- Jablká umyjeme, ošúpeme, nahrubšie nastrúhame a zľahka premiešame so škoricovým cukrom.
- Väčší bochník cesta rozvaľkáme na kruh o priemere cca 30 cm na hrúbku 5 mm, prenesieme na maslom vymastený a múkou posypaný okrúhly plech s vlnitým okrajom o priemere 28 cm. Presahujúce okraje odrežeme, boky zľahka popritláčame a dno popicháme vidličkou. Na cesto navrstvíme jablkovú plnku. Ak treba, šťavu z nej zlejeme.
- Menší bochník cesta rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a vykrajujeme pásy hrubé asi 1 cm, ktoré poukladáme na jablkovú náplň. Pomocou formičiek povykrajujeme rôzne drobné útvary, rozložíme ich po obvode koláča a vyplníme nimi medzery medzi pásmi.
Koláč potrieme vajcom rozšľahaným s trochou mlieka.
- Pečieme v predhriatej rúre na cca 170 °C približne 25 minút do zlatista. Dobrú chuť!