Jablkový koláč s domácim zázvorovým sirupom fotorecept
Marek Karaka
majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Alej v Bojniciach, 5. októbra 2018
majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Alej v Bojniciach, 5. októbra 2018

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
8
porcií
porcií
90 minút
príprava
príprava
45 minút
na 160 °C
na 160 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 200 g |
|
| 300 g |
|
| 150 g |
|
| 1/4 KL |
|
| 20 g |
|
| Plnka: | |
| 1 kg |
|
| 100 g |
|
| 20 g |
|
| 20 g |
|
| g |
|
| 60 g |
|
| Sirup: | |
| 200 g |
|
| 50 g |
|
| 200 ml |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto vymiešame do tuhej hmoty a necháme odstáť v chladničke približne 15 minút. Z cesta asi štvrtinu odložíme na mriežku. Potom cesto rozvaľkáme a vložíme do okrúhleho plechu.
-
2
Z jabĺk, zo škoricového, z vanilkového a kryštálového cukru, perníkového korenia a krupice urobíme plnku.
-
3
Plnku navrstvíme dáme na cesto, a zo zvyšného vyvaľkaného cesta narežeme pásiky a vytvoríme na vrchu koláča mriežku. Dáme piecť na 160 °C asi 45 minút.
-
4
Zatiaľ očistíme a nastrúhame najemno zázvor, dáme do hrnca s cukrom a vodou a uvaríme sirup. Ak ho chceme mať jemný, uvarený sirup precedíme. Vychladnutý koláč prelejeme sirupom a podávame.








Diskusia k receptu