Jablkový koláč

Jablkový koláč s domácim zázvorovým sirupom (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

8
porcií
90 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Postup

  1. Suroviny na cesto vymiešame do tuhej hmoty a necháme odstáť v chladničke približne 15 minút. Z cesta asi štvrtinu odložíme na mriežku. Potom cesto rozvaľkáme a vložíme do okrúhleho plechu.
  2. Z jabĺk, zo škoricového, z vanilkového a kryštálového cukru, perníkového korenia a krupice urobíme plnku.
  3. Plnku navrstvíme dáme na cesto, a zo zvyšného vyvaľkaného cesta narežeme pásiky a vytvoríme na vrchu koláča mriežku. Dáme piecť na 160 °C asi 45 minút.
  4. Zatiaľ očistíme a nastrúhame najemno zázvor, dáme do hrnca s cukrom a vodou a uvaríme sirup. Ak ho chceme mať jemný, uvarený sirup precedíme. Vychladnutý koláč prelejeme sirupom a podávame.