Foto: olinecka
Dozreli jablká a tak u nás jablkove máme radi.Tento koláč upečie aj začiatočník.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
160 g |
|
1 |
|
125 g |
|
štipka |
|
z 1 citrónu |
|
3 ks |
|
250 g |
|
2 ČL |
|
2 PL |
|
na vymastenie formy |
|
750 g |
|
|
|
3 PL |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Jablká očistime zbavime jadernikov a nakrajáme na tenšie plátky,ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou.Maslo na panvici rozpustíme a pridáme jablká ,ktoré trocha opečieme z oboch strán môžme pridať aj cukor na jablká podľa sladkosti.Ja som pridala trstinovy lebo boli kyslé,necháme vychladnúť .
-
2
Zmäknute maslo ,práškovy cukor,soľ,vanilku vymiešame do penista.Postupne pridáme citrónovú kôru nastruhanu, po jednom vajičku ,mlieko ,dobré zašľahame.Nakoniec pridáme múku zmiešanu s práškom do pečiva,získame tuhšie cesto.Tortovu formu si vymastime maslom a rozotrieme cesto na vrch poukladame platky jablk,aby sa nám prekryvali.Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov a pečieme 45 minút.
-
3
Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
-
4
Takto vyzerá v reze je vynikajúci.
5*
Masla na poprazenie jablkovych platkov som dala 2 Pl a pridala som do neho troche cukru,ked zacal karamelizovat pridala som jablka.premiesala a dusila ich na prudkom ohni aby nepustili stavu,posypala hodne skoricou,na peciaci papier v tortovke som posypala hodne struhaneho kokosus trochpu cukru a na to som striedala cesto s jablkami.Kopku jablk,kopku cesta,kde boli jablka dala som cesto,kde bolo cesto dala som jablka a takto som ho postriedala.Na vrch zvysok cesta som roztiahla aby nebolo vidno jablcka.Piekla som ho pri 200 st.C/u mna 400 F/aso po 20 min.som znizila na 280 C/350F/.Piekla som ako pises 45 min.Je vynikajuci.Ja som ho mala s kopcekom zmrzliny a manzelovy som zamiesala troche cukru do kyslej smotany,lebo chcel slahacku a tu som doma nemala.Jaaaj ,ako si chvalil,ze vraj taku chutnu slahacku este nejedol,no prave,koho by to napadlo, ak by to nebola z nudze cnost.Vdaka za vyborny recept a odporucam vyskusat hlavne bezlepkacom.Editka skus.Ja ho skusim aj so slivkami,ale tu posypem spodok orechami,alebo urobim kombinaciu s makom.Dam vediet ako to dopadlo.5*****