Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkový koláč Alcron

siuuu - fotkasiuuu, 2. mája 2021
Jablkový koláč Alcron
Foto: siuuu

Potrebujem spracovať jablká z vlaňajšej úrody, tak som hľadala zaujímavé jablkové koláče. Tento koláč ma zaujal na internete svojím vzhľadom aj surovinami. Autorkou Zobraziť celý popisPotrebujem spracovať jablká z vlaňajšej úrody, tak som hľadala zaujímavé jablkové koláče. Tento koláč ma zaujal na internete svojím vzhľadom aj surovinami. Autorkou je pani Mirka Van Gils Slavíková, ktorá kedysi robila cukrárku v hoteli Alcron. Je kúsok prácnejší, ale zasa nahradí aj luxusnejší zákusok.
Zdroj: internet

10-12
porcií
20 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
300 g
Plnka:
80 g
80 g
6-7 ks
1 hrsť (namočené v rume)
0,4 dl
podľa chuti
1 ks (šťava aj kôra)
podľa potreby (omrvinky)
podľa chuti
80-100 g
Šľahačka:
400-500 ml (ideálne 40 %)
1 kus
50 g
Jablkové ružičky:
3 ks väčšie
1-2 PL (alebo kryštálový)
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Linecké cesto rozvaľkáme a vložíme do koláčovej formy (priemer 22-24 cm), prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme napríklad strukovinou a pri teplote 180 °C pečieme 15 minút. Potom odstránime papier aj so strukovinou a ešte dopečieme cca 8-10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Plnka: Do panvice dáme maslo, keď sa rozpustí pridáme cukor a upálime karamel - treba miešať. Do karamelu vložíme očistené a na tenšie plátky pokrájané jablká (očistené jablká prekrojíme na štvrtiny, odstránime jadrovník a pokrájame na plátky asi 1 mm hrubé), citrónovú kôru, šťavu, škoricu, podrvené vlašské orechy, hrozienka, podusíme, nakoniec pridáme rum - ak je náplň príliš riedka zahustíme piškótovými omrvinkami. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Šľahačka: Vyšľaháme smotanu s práškovým a vanilkovým cukrom. Ja by som oproti originál receptu odporučila pridať aj stužovač, najmä ak použijete iba 33 % smotanu.

  4. 4

    Vychladnutú náplň dáme do upečeného korpusu, rovnomerne rozotrieme, navrch natrieme šľahačku (asi 1/3 odložíme na zdobenie). Ozdobíme zvyšnou šľahačkou, orechmi (v originál recepte boli karamelizované vlašské polovičky) a jablkovými ružičkami. Ak chcete zdobiť jablkovými ružičkami - je potrebné vopred očistiť 3 pekné jablká, prekrojiť na polovice, tieto polovice pokrájať na 1 mm hrubé plátky (polovice stále musia zostať pokope), takto pokrájané polovičky dať na plech s papierom na pečenie, posypať cukrom a na 180 °C piecť cca 15 minút. Po vychladnutí každú upečenú naplátkovanú polovicu rozdelíme na polovicu (z každej polovičky budú dve ružičky), plátky rozložíme tak aby sa prekrývali a stočíme do ružičky. Presný postup je vo videu, link by mal byť hore pri popise.

  5. 5

    Je to lahodný koláčik - taká slávnostnejšia verzia.

    Jablkový koláč Alcron - obrázok 5

Diskusia k receptu

motyka
Nemám slov. Prekrásna práca a určite fantastický. Myslím, že sa hodí aj ako darček pre blízku osobu, na príležitosť. Aj ja by som sa z neho potešila. Díky za receptík.
1x siuuu