Jablkový koláč Alcron
Foto: siuuu
Potrebujem spracovať jablká z vlaňajšej úrody, tak som hľadala zaujímavé jablkové koláče. Tento koláč ma zaujal na internete
svojím vzhľadom aj surovinami. Autorkou Zobraziť celý popisPotrebujem spracovať jablká z vlaňajšej úrody, tak som hľadala zaujímavé jablkové koláče. Tento koláč ma zaujal na internete
svojím vzhľadom aj surovinami. Autorkou je pani Mirka Van Gils Slavíková, ktorá kedysi robila cukrárku v hoteli Alcron. Je kúsok
prácnejší, ale zasa nahradí aj luxusnejší zákusok.
Zdroj: internet
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
300 g |
|
Plnka: | |
80 g |
|
80 g |
|
6-7 ks |
|
1 hrsť (namočené v rume) |
|
0,4 dl |
|
podľa chuti |
|
1 ks (šťava aj kôra) |
|
podľa potreby (omrvinky) |
|
podľa chuti |
|
80-100 g |
|
Šľahačka: | |
400-500 ml (ideálne 40 %) |
|
1 kus |
|
50 g |
|
Jablkové ružičky: | |
3 ks väčšie |
|
1-2 PL (alebo kryštálový) |
|
Na ozdobu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Linecké cesto rozvaľkáme a vložíme do koláčovej formy (priemer 22-24 cm), prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme napríklad strukovinou a pri teplote 180 °C pečieme 15 minút. Potom odstránime papier aj so strukovinou a ešte dopečieme cca 8-10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- 2
Plnka: Do panvice dáme maslo, keď sa rozpustí pridáme cukor a upálime karamel - treba miešať. Do karamelu vložíme očistené a na tenšie plátky pokrájané jablká (očistené jablká prekrojíme na štvrtiny, odstránime jadrovník a pokrájame na plátky asi 1 mm hrubé), citrónovú kôru, šťavu, škoricu, podrvené vlašské orechy, hrozienka, podusíme, nakoniec pridáme rum - ak je náplň príliš riedka zahustíme piškótovými omrvinkami. Necháme vychladnúť.
- 3
Šľahačka: Vyšľaháme smotanu s práškovým a vanilkovým cukrom. Ja by som oproti originál receptu odporučila pridať aj stužovač, najmä ak použijete iba 33 % smotanu.
- 4
Vychladnutú náplň dáme do upečeného korpusu, rovnomerne rozotrieme, navrch natrieme šľahačku (asi 1/3 odložíme na zdobenie). Ozdobíme zvyšnou šľahačkou, orechmi (v originál recepte boli karamelizované vlašské polovičky) a jablkovými ružičkami. Ak chcete zdobiť jablkovými ružičkami - je potrebné vopred očistiť 3 pekné jablká, prekrojiť na polovice, tieto polovice pokrájať na 1 mm hrubé plátky (polovice stále musia zostať pokope), takto pokrájané polovičky dať na plech s papierom na pečenie, posypať cukrom a na 180 °C piecť cca 15 minút. Po vychladnutí každú upečenú naplátkovanú polovicu rozdelíme na polovicu (z každej polovičky budú dve ružičky), plátky rozložíme tak aby sa prekrývali a stočíme do ružičky. Presný postup je vo videu, link by mal byť hore pri popise.
- 5
Je to lahodný koláčik - taká slávnostnejšia verzia.
Tiež jablkový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu