Jablkový zákusok

Jablkový koláč Alcron

Autor receptu: siuuu

Potrebujem spracovať jablká z vlaňajšej úrody, tak som hľadala zaujímavé jablkové koláče. Tento koláč ma zaujal na internete svojím vzhľadom aj surovinami.* Autorkou je pani Mirka Van Gils Slavíková, ktorá kedysi robila cukrárku v hoteli Alcron. Je kúsok prácnejší, ale zasa nahradí aj luxusnejší zákusok.

10-12
porcií
20 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Linecké cesto rozvaľkáme a vložíme do koláčovej formy (priemer 22-24 cm), prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme napríklad strukovinou a pri teplote 180 °C pečieme 15 minút. Potom odstránime papier aj so strukovinou a ešte dopečieme cca 8-10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  2. Plnka: Do panvice dáme maslo, keď sa rozpustí pridáme cukor a upálime karamel - treba miešať. Do karamelu vložíme očistené a na tenšie plátky pokrájané jablká (očistené jablká prekrojíme na štvrtiny, odstránime jadrovník a pokrájame na plátky asi 1 mm hrubé), citrónovú kôru, šťavu, škoricu, podrvené vlašské orechy, hrozienka, podusíme, nakoniec pridáme rum - ak je náplň príliš riedka zahustíme piškótovými omrvinkami. Necháme vychladnúť.
  3. Šľahačka: Vyšľaháme smotanu s práškovým a vanilkovým cukrom. Ja by som oproti originál receptu odporučila pridať aj stužovač, najmä ak použijete iba 33 % smotanu.
  4. Vychladnutú náplň dáme do upečeného korpusu, rovnomerne rozotrieme, navrch natrieme šľahačku (asi 1/3 odložíme na zdobenie). Ozdobíme zvyšnou šľahačkou, orechmi (v originál recepte boli karamelizované vlašské polovičky) a jablkovými ružičkami. Ak chcete zdobiť jablkovými ružičkami - je potrebné vopred očistiť 3 pekné jablká, prekrojiť na polovice, tieto polovice pokrájať na 1 mm hrubé plátky (polovice stále musia zostať pokope), takto pokrájané polovičky dať na plech s papierom na pečenie, posypať cukrom a na 180 °C piecť cca 15 minút. Po vychladnutí každú upečenú naplátkovanú polovicu rozdelíme na polovicu (z každej polovičky budú dve ružičky), plátky rozložíme tak aby sa prekrývali a stočíme do ružičky. Presný postup je vo videu, link by mal byť hore pri popise.
  5. Je to lahodný koláčik - taká slávnostnejšia verzia.