Jablkovo - tvarohový koláč so zázvorovým cestom fotorecept
Foto: palokuchki
Nas oblubeny jablkovy kolac.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do cesta som pouzila tento zazvor. V doslovnom preklade je to krystalizovany zazvor, ale v zozname surovin som nasla kandizovany zazvor, tak preto som to tam aj tak uviedla.
-
2
K zazvoru ktory som pokrajala na mensie kusky som pridala muku, maslo a cukor.
-
3
Uvedene suroviny som zmiesila dokopy. Pridala som vajicko
-
4
a vymiesila som hladke cesto. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a odlozila som ho na chladne miesto.
-
5
Na plnku som pouzila domaci hrudkovy tvaroh.
-
6
Tvaroh som si najprv vyslahala tycovym mixerom. K tvarohu som potom pridala citronovu koru, med a zltka.
-
7
Vsetko som spolu vymiesala a na koniec som do plnky zamiesala vyslahany sneh z bielkov.
-
8
Zazvorove cesto som vyvalkala a vlozila do formy priemeru 25cm.
-
9
Vycnievajuce okraje cesta som zrezala. Tieto zvysky cesta pouzijem neskorsie.
-
10
Cesto som popichala vidlickou a upiekla som ho vo vyhriatej rure 180C 15 minut.
-
11
Do upeceneho cesta som navrstvila tvarohovu plnku.
-
12
Na plnku som poukladala jablka. Umyte jablka so supkou som pokrajala na osminky a vybrala som z nich jadierka.
-
13
Zvysok cesta ktory som odkrojila z bokov cesta som vyvalkala a vykrojila som z neho male tvary keksikov.
-
14
Tieto keksiky som poukladala na vrch kolaca.
-
15
Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 40 minut.
-
16
Namiesto jablk je dobre pouzit aj ine ovocie. Podla toho aj ake je v sezone. Med v tvarohovej plnke a zazvor v ceste davaju tomuto kolacu jeho zvlastnu chut.
a pre tie varecháčky, čo nemajú poblíž predajňu s orieškami a inými dobrotami, kandizovaný zázvor sa dá vyrobiť aj doma, receptov na nete nájdete plno - a nám sa páči aj ten "vedľajší produkt" z kandizovania, teda zázvorový sirup. nič sa nevyhodí, oboje je úžasné. kým mával manžel problémy s trávením, vždy si dal kúsok toho zázvoru a bolo dobre...
paj , take peciem casto a rada;-).