Jablkovo - tvarohový koláč so zázvorovým cestom (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Nas oblubeny jablkovy kolac.

8-10
porcií
25 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do cesta som pouzila tento zazvor. V doslovnom preklade je to krystalizovany zazvor, ale v zozname surovin som nasla kandizovany zazvor, tak preto som to tam aj tak uviedla.
  2. K zazvoru ktory som pokrajala na mensie kusky som pridala muku, maslo a cukor.
  3. Uvedene suroviny som zmiesila dokopy. Pridala som vajicko
  4. a vymiesila som hladke cesto. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a odlozila som ho na chladne miesto.
  5. Na plnku som pouzila domaci hrudkovy tvaroh.
  6. Tvaroh som si najprv vyslahala tycovym mixerom. K tvarohu som potom pridala citronovu koru, med a zltka.
  7. Vsetko som spolu vymiesala a na koniec som do plnky zamiesala vyslahany sneh z bielkov.
  8. Zazvorove cesto som vyvalkala a vlozila do formy priemeru 25cm.
  9. Vycnievajuce okraje cesta som zrezala. Tieto zvysky cesta pouzijem neskorsie.
  10. Cesto som popichala vidlickou a upiekla som ho vo vyhriatej rure 180C 15 minut.
  11. Do upeceneho cesta som navrstvila tvarohovu plnku.
  12. Na plnku som poukladala jablka. Umyte jablka so supkou som pokrajala na osminky a vybrala som z nich jadierka.
  13. Zvysok cesta ktory som odkrojila z bokov cesta som vyvalkala a vykrojila som z neho male tvary keksikov.
  14. Tieto keksiky som poukladala na vrch kolaca.
  15. Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 40 minut.
  16. Namiesto jablk je dobre pouzit aj ine ovocie. Podla toho aj ake je v sezone. Med v tvarohovej plnke a zazvor v ceste davaju tomuto kolacu jeho zvlastnu chut.