Jablkovo - tvarohový koláč so zázvorovým cestom (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Nas oblubeny jablkovy kolac.
8-10 porcií |
25 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Do cesta som pouzila tento zazvor. V doslovnom preklade je to krystalizovany zazvor, ale v zozname surovin som nasla kandizovany zazvor, tak preto som to tam aj tak uviedla.
- K zazvoru ktory som pokrajala na mensie kusky som pridala muku, maslo a cukor.
- Uvedene suroviny som zmiesila dokopy. Pridala som vajicko
- a vymiesila som hladke cesto. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a odlozila som ho na chladne miesto.
- Na plnku som pouzila domaci hrudkovy tvaroh.
- Tvaroh som si najprv vyslahala tycovym mixerom. K tvarohu som potom pridala citronovu koru, med a zltka.
- Vsetko som spolu vymiesala a na koniec som do plnky zamiesala vyslahany sneh z bielkov.
- Zazvorove cesto som vyvalkala a vlozila do formy priemeru 25cm.
- Vycnievajuce okraje cesta som zrezala. Tieto zvysky cesta pouzijem neskorsie.
- Cesto som popichala vidlickou a upiekla som ho vo vyhriatej rure 180C 15 minut.
- Do upeceneho cesta som navrstvila tvarohovu plnku.
- Na plnku som poukladala jablka. Umyte jablka so supkou som pokrajala na osminky a vybrala som z nich jadierka.
- Zvysok cesta ktory som odkrojila z bokov cesta som vyvalkala a vykrojila som z neho male tvary keksikov.
- Tieto keksiky som poukladala na vrch kolaca.
- Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 40 minut.
- Namiesto jablk je dobre pouzit aj ine ovocie. Podla toho aj ake je v sezone. Med v tvarohovej plnke a zazvor v ceste davaju tomuto kolacu jeho zvlastnu chut.