Jablkovo-tekvicový koláč s posýpkou
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. februára 2011
Foto: Luca Bisconti
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,3 kg |
|
900 g |
|
60 g |
|
100 g |
|
2 PL |
|
1/4 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
100 g |
|
Posýpka: | |
300 g |
|
1 ČL |
|
1/4 ČL |
|
150 g studené |
|
125 g |
|
10 kopčekov |
|
Postup
-
1
1 okrúhla forma na koláč: Tekvicu očistíme, rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Jablká očistíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na rovnaké kocky ako tekvicu. Do veľkej panvice dáme tekvicu, jablká, maslo, cukor kryštálový, korenie a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na miernom plameni približne 15-20 minút, až kým tekvica a jablká nie sú mäkké. Mierne vychladnutú zmes preložíme do zapekacej misky. Rúru predhrejeme na 190/170 °C.
- 2
Múku zmiešame s kypriacim práškom a so sódou bikarbónou preosejeme do hlbokej misy. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo, až kým nevznikne hrudkovitá zmes. Prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku. Posýpku rovnomerne nasypeme na tekvicovo-jablkovú zmes v zapekacej miske a mierne uhladíme.
- 3
Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 45 minút, až kým sa povrch nesfarbí do zlatista. Po upečení necháme koláč 20 minút postáť, potom ho krájame alebo len tak naberieme veľkou lyžicou. Koláč skvele chutí s vanilkovou zmrzlinou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu