Jablkovo-tekvicový koláč s posýpkou

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. februára 2011
Jablkovo-tekvicový koláč s posýpkou
Foto: Luca Bisconti
4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,3 kg
900 g
60 g
100 g
2 PL
1/4 ČL
1 ČL
1 ČL
100 g
Posýpka:
300 g
1 ČL
1/4 ČL
150 g studené
125 g
10 kopčekov




Postup

  1. 1

    1 okrúhla forma na koláč: Tekvicu očistíme, rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Jablká očistíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na rovnaké kocky ako tekvicu. Do veľkej panvice dáme tekvicu, jablká, maslo, cukor kryštálový, korenie a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na miernom plameni približne 15-20 minút, až kým tekvica a jablká nie sú mäkké. Mierne vychladnutú zmes preložíme do zapekacej misky. Rúru predhrejeme na 190/170 °C.

  2. 2

    Múku zmiešame s kypriacim práškom a so sódou bikarbónou preosejeme do hlbokej misy. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo, až kým nevznikne hrudkovitá zmes. Prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku. Posýpku rovnomerne nasypeme na tekvicovo-jablkovú zmes v zapekacej miske a mierne uhladíme.

  3. 3

    Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 45 minút, až kým sa povrch nesfarbí do zlatista. Po upečení necháme koláč 20 minút postáť, potom ho krájame alebo len tak naberieme veľkou lyžicou. Koláč skvele chutí s vanilkovou zmrzlinou.

Diskusia k receptu

zifi
Inspirujuce. Tekvicu v dezerte nasladko som este nikdy neskusal. Priprava sa nezda nijako tazka... ukladam do KK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia