Jablkovo-tekvicový koláč s posýpkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. 1 okrúhla forma na koláč: Tekvicu očistíme, rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Jablká očistíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na rovnaké kocky ako tekvicu. Do veľkej panvice dáme tekvicu, jablká, maslo, cukor kryštálový, korenie a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na miernom plameni približne 15-20 minút, až kým tekvica a jablká nie sú mäkké. Mierne vychladnutú zmes preložíme do zapekacej misky. Rúru predhrejeme na 190/170 °C.
  2. Múku zmiešame s kypriacim práškom a so sódou bikarbónou preosejeme do hlbokej misy. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo, až kým nevznikne hrudkovitá zmes. Prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku. Posýpku rovnomerne nasypeme na tekvicovo-jablkovú zmes v zapekacej miske a mierne uhladíme.
  3. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 45 minút, až kým sa povrch nesfarbí do zlatista. Po upečení necháme koláč 20 minút postáť, potom ho krájame alebo len tak naberieme veľkou lyžicou. Koláč skvele chutí s vanilkovou zmrzlinou.