Jablkovo-smotanová torta Apfelmus fotorecept
Foto: elenas
Tentokrát som pripravila jemnú a lahodnú tortičku s jablkovo-smotanovou plnkou. Torta je šťavnatá a úplne sa rozplýva na jazyku. Pripravuje sa pomerne Zobraziť celý popisTentokrát som pripravila jemnú a lahodnú tortičku s jablkovo-smotanovou plnkou. Torta je šťavnatá a úplne sa rozplýva na jazyku. Pripravuje sa pomerne jednoducho a rýchlo aj keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá. Ale ide to rýchlo a výsledok stojí za to.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Korpus: | |
4 ks |
|
180 g |
|
2 ČL |
|
180 g |
|
100 g |
|
100 g (alebo zemiakový) |
|
1 bal. |
|
Plnka: | |
400-500 g (zo 6-7 jabĺk) |
|
500 ml (33 %) |
|
70-100 g |
|
podľa potreby (2 bal.) |
|
Postup
-
1
Vopred pripravíme jablkové pyré. Jablká umyjeme, rozrežeme na polovičky alebo štvrtiny, zbavíme jadrovníkov a poukladáme na plech s alobalom alebo papierom na pečenie. Jablká upečieme do mäkka v rozohriatej rúre pri 200 °C približne 35-40 minút. Necháme trochu vychladnúť a ešte teplé rozmixujeme tyčovým mixérom (aj so šupkou). Takto pripravené pyré necháme úplne vychladnúť a odložíme do chladničky dobre schladiť.
-
2
Pripravíme 5 ks papiera na pečenie a nakreslíme na každý ceruzkou kruh s priemerom 23-24 cm pomocou pokrievky, tortovej formy alebo taniera, ja som použila pokrievku 23 cm.
-
3
Cesto: Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Múku, škrob a prášok do pečiva premiešame, preosejeme a odložíme na neskôr. Vajcia vyšľaháme do ľahkej nadýchanej peny, pridáme cukor a vanilkový cukor a šľaháme do hustej svetlej peny ešte 8-10 minút. Rýchlosť mixéra znížime a do zmesi pomaly vlievame vychladnuté roztopené maslo. Potom postupne pridávame múčnu zmes a jemne premiešame lopatkou alebo ručnou metličkou.
-
4
Pripravené cesto rozdelíme na 5 častí (približne 5-6 PL na 1 časť).
-
5
Papier na pečenie otočíme na opačnú stranu ako sme kreslili a rozotierame naň jednu časť cesta do vyznačeného kruhu, trochu zachádzajme za okraj. Cesto upečieme pri 200 °C približne 6-7 minút. Pokiaľ sa pečie jeden plát rozotierame na ďalší papier druhý atď. Upečené necháme trochu vychladnúť na mriežke. Potom pomocou pokrievky zarovnáme okraje. Odrezky odložíme na zdobenie a opatrne odstránime z cesta papier na pečenie.
-
6
Tak pripravíme všetkých 5 korpusov.
-
7
Plnka: Dobre vychladenú smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do husta (množstvo cukru regulujte podľa vlastnej chuti a podľa toho aké je sladké jablkové pyré), podľa potreby pridajte aj stužovač šľahačky (ja stužovač nepridávam). 2 PL šľahačky som odložila na zdobenie (nemusíte ak nechcete zdobiť) a do ostatnej pridáme vychladené jablkové pyré. Premiešame všetko vareškou alebo lopatkou.
-
8
Torta: Na plát rozotrieme časť krému a prikryjeme ďalším plátom, ktorý opäť potrieme krémom, tak poskladáme všetkých 5 plátov. Nakoniec potrieme krémom vrch a boky torty.
-
9
Odrezky z cesta rozdrvíme alebo nastrúhame na omrvinky a posypeme boky, pripadne aj vrch torty. Vrch som ešte ozdobila odloženou šľahačkou, čokoládou a jablkovými „ružičkami“, ktoré som pripravila z tenkých plátkov jabĺk a cukrového sirupu.
-
10
Tortu necháme aspoň 2-3 hodiny schladiť v chladničke a môžeme podávať. Torta je jemnučká s lahodnou jablkovou chuťou. Dobrú chuť.
Ďakujem pekne, pozdravujem a prajem úspešného pečenia.