Jablková torta

Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Tentokrát som pripravila jemnú a lahodnú tortičku s jablkovo-smotanovou plnkou. Torta je šťavnatá a úplne sa rozplýva na jazyku.* Pripravuje sa pomerne jednoducho a rýchlo aj keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá. Ale ide to rýchlo a výsledok stojí za to.

10
porcií
80 minút
príprava
7 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vopred pripravíme jablkové pyré. Jablká umyjeme, rozrežeme na polovičky alebo štvrtiny, zbavíme jadrovníkov a poukladáme na plech s alobalom alebo papierom na pečenie. Jablká upečieme do mäkka v rozohriatej rúre pri 200 °C približne 35-40 minút. Necháme trochu vychladnúť a ešte teplé rozmixujeme tyčovým mixérom (aj so šupkou). Takto pripravené pyré necháme úplne vychladnúť a odložíme do chladničky dobre schladiť.
  2. Pripravíme 5 ks papiera na pečenie a nakreslíme na každý ceruzkou kruh s priemerom 23-24 cm pomocou pokrievky, tortovej formy alebo taniera, ja som použila pokrievku 23 cm.
  3. Cesto: Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Múku, škrob a prášok do pečiva premiešame, preosejeme a odložíme na neskôr. Vajcia vyšľaháme do ľahkej nadýchanej peny, pridáme cukor a vanilkový cukor a šľaháme do hustej svetlej peny ešte 8-10 minút. Rýchlosť mixéra znížime a do zmesi pomaly vlievame vychladnuté roztopené maslo. Potom postupne pridávame múčnu zmes a jemne premiešame lopatkou alebo ručnou metličkou.
  4. Pripravené cesto rozdelíme na 5 častí (približne 5-6 PL na 1 časť).
  5. Papier na pečenie otočíme na opačnú stranu ako sme kreslili a rozotierame naň jednu časť cesta do vyznačeného kruhu, trochu zachádzajme za okraj. Cesto upečieme pri 200 °C približne 6-7 minút. Pokiaľ sa pečie jeden plát rozotierame na ďalší papier druhý atď. Upečené necháme trochu vychladnúť na mriežke. Potom pomocou pokrievky zarovnáme okraje. Odrezky odložíme na zdobenie a opatrne odstránime z cesta papier na pečenie.
  6. Tak pripravíme všetkých 5 korpusov.
  7. Plnka: Dobre vychladenú smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do husta (množstvo cukru regulujte podľa vlastnej chuti a podľa toho aké je sladké jablkové pyré), podľa potreby pridajte aj stužovač šľahačky (ja stužovač nepridávam). 2 PL šľahačky som odložila na zdobenie (nemusíte ak nechcete zdobiť) a do ostatnej pridáme vychladené jablkové pyré. Premiešame všetko vareškou alebo lopatkou.
  8. Torta: Na plát rozotrieme časť krému a prikryjeme ďalším plátom, ktorý opäť potrieme krémom, tak poskladáme všetkých 5 plátov. Nakoniec potrieme krémom vrch a boky torty.
  9. Odrezky z cesta rozdrvíme alebo nastrúhame na omrvinky a posypeme boky, pripadne aj vrch torty. Vrch som ešte ozdobila odloženou šľahačkou, čokoládou a jablkovými „ružičkami“, ktoré som pripravila z tenkých plátkov jabĺk a cukrového sirupu.
  10. Tortu necháme aspoň 2-3 hodiny schladiť v chladničke a môžeme podávať. Torta je jemnučká s lahodnou jablkovou chuťou. Dobrú chuť.