Jablkový závin
Jablkový závin

Jablkovo-orechový závin z pivného cesta

Ivan Štefula
šéfkuchár penziónu Formula v Trenčíne, 10. júla 2018
Jablkovo-orechový závin z pivného cesta
Foto: Pravda-Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

250 g
125 g
100 ml
Plnka:
500 g
10-15 ks
20 g
1 ks
1 KL
50 g
200 g
100 g




Postup

  1. 1

    Z múky, masti, piva a trochu soli pripravíme cesto. Rozvaľkáme a posypeme rozdrvenými piškótami.

  2. 2

    Poukladáme naň očistené a nastrúhané jablká zmiešané s cukrom, so škoricou, s hrozienkami, mletými orechmi, citrónovou šťavou aj nastrúhanou kôrou. Zrolujeme a pečieme v rúre pri 180 °C dozlatista.

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Štrúdľu pred vložením do rúry nepotierame ničím ?
redakcia
@Dr (10.7.2018 15:58)

Odpoveď od pána šéfkuchára: Nie. Vzhľadom na to, že to nie je typické lístkové cesto a obsahuje pivo, nie je potrebné závin pred pečením potierať vodou, maslom ani žĺtkom. Ale ak ho potriete, nič tým nepokazíte.
2x dr a jozka2
jozka2
To pivne cesto na strudlu sa mi velmi pozdava zaiste v blizkej buducnosti to vyskusam.Vdaka za recept.
motyka
Je to výborný závin. Na rýchlu spotrebu pivné cesto nikdy nezradí. Kto ho nerobí, určite vyskúšajte. Je super.
marienka44
Miesto piškót môžem použiť opraženú strúhanku? Ďakujem za odpoveď. Nekupujem piškóty, lebo zvádzajú na hriech. :-)
redakcia
@Marienka44 (11.7.2018 07:51)

Určite áno, aj nasucho opražená strúhanka splní funkciu piškót, ktorou je nasať šťavu z jablkovej plnky. Treba však počítať s tým, že závin bude menej sladký.
1x motyka
haji
@Marienka44 (11.7.2018 07:51)
Určitě by šly použít i opražené vločky, pak pomleté.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia