Jablkovo-orechový závin z pivného cesta
Ivan Štefula
šéfkuchár penziónu Formula v Trenčíne, 10. júla 2018
šéfkuchár penziónu Formula v Trenčíne, 10. júla 2018
Foto: Pravda-Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
60 minút
príprava
príprava
Postup
-
1
Z múky, masti, piva a trochu soli pripravíme cesto. Rozvaľkáme a posypeme rozdrvenými piškótami.
- 2
Poukladáme naň očistené a nastrúhané jablká zmiešané s cukrom, so škoricou, s hrozienkami, mletými orechmi, citrónovou šťavou aj nastrúhanou kôrou. Zrolujeme a pečieme v rúre pri 180 °C dozlatista.
Tiež jablkový závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Odpoveď od pána šéfkuchára: Nie. Vzhľadom na to, že to nie je typické lístkové cesto a obsahuje pivo, nie je potrebné závin pred pečením potierať vodou, maslom ani žĺtkom. Ale ak ho potriete, nič tým nepokazíte.
Určite áno, aj nasucho opražená strúhanka splní funkciu piškót, ktorou je nasať šťavu z jablkovej plnky. Treba však počítať s tým, že závin bude menej sladký.
Určitě by šly použít i opražené vločky, pak pomleté.