Jablkovo - bazový džem fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 14. júna 2011

Recept je z Báječnej ženy.... Plody bazy sú výborné na vypotenie a sú vynikajúce pri zápche

Suroviny

600 g zrelé
400 g
500 g
1-2 čl
3-4
1 balíček

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pozor surové bobule sú pre deti jedovaté. Účinky jedu sa strácajú pri teplote nad 80 °C potom môžu ich papať aj drobci. Sú výborné na vypotenie a sú vynikajúce pri zápche. POSTUP: Strapce so zrelými bobuľami dôkladne umyjeme a oberieme. Pomôžeme si vidličkou. Bobule varíme vo väčšom hrnci 20 min, potom pridáme očistené na kocky nakrájané jablká, cukor klinčeky a škoricu. Varíme kým sa jablká nerozvaria a hmota nezhustne pridáme gelfix. Plníme do teplých pohárov. Dobre uzatvoríme necháme 3-4 hodiny otočené hore dnom, prípadne sterilizujeme 20 min pri 85 °C. Môžeme variť aj z čistých bobúľ bazy

  2. 2

    umytá čierna baza

    Jablkovo - bazový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pomocou vidličky oberieme

    Jablkovo - bazový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    dáme variť do hrnca ja som varila 20 min

    Jablkovo - bazový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nakrájame jablka na kocky ( mne sa nechcelo krájať)

    Jablkovo - bazový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridáme jabĺčka

    Jablkovo - bazový džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    škoricu a klinčeky

    Jablkovo - bazový džem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cukor

    Jablkovo - bazový džem (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    hotový je keď sú jabĺčka mäkké

    Jablkovo - bazový džem (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    naplníme do fliaš zavrieme a prevrátime hore dnom

    Jablkovo - bazový džem (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

alena45
doporučujem najprv precediť a zbaviť tak bazu nepríjemných jadierok až potom pridať jablká.
dorisa
U nás baza ešte len kvitne. Recept ukladám.
hubata
Kde sú teraz jablká? Nedá sa to miešať s aktuálnym ovocím napr. jahodami, čerešňami? Aj my máme ešte bobuľky zelené, tu už sú aj stonky dozreté. Ale ako recept je to vynikajúce, ukladám si ho do KK.
gabikab
tak toto určite urobím, len musím počkať,kým u nás baza dozreje :-) zatiaľ ukladám do KK :-)
ancicka
Až dozreje báza tak uvarím.Tvoj rcp si uložím ,ak dovolíš.@alenin ,nápad je dobrý a keby to odšťavil,napr.na mlynku ,nebolo by todobré?
vierik
Tiež si ukladám,keď dozreje baza uvarím...
matavarecha
plody hlavne tie jadierka sú vynikajúce pri zápche, ja som skúšala takto a bol fajný:-) a ja viem že ešte baza nie je, ale každý bývame v inom kraji. Ja som na Liptove a kedy som čakala kým bude baza u nás tak dolniaky by si odložili recept na budúci rok hihi
akeber
Aj ja robievam tento recept , je dobrí pri ochorení priedušiek. Moja mama nám ho dávala keď sme boli chorí , odporúčam :)
janaja
Ďakujem aj ja za recept, určite ho urobím, ale pozriem ako je na tom baza. Pamatám sa, ešte som bola malá, že môj dedko robil z týchto bobúľ víno a pil to ako liek.
marcy
stačí zaliať lyžicu tejto medecíny vriacou vodou a máme zdravý " tejík " volala čaj moja babenka
matavarecha
@marcy na "tejik" robím pečený čaj z čučoriedok, brusníc, hrušiek a citrónu. Ale veru aj takto vyskúšam. Vďaka za radu :-)