Jablkovo - bazový džem (fotorecept)
Autor receptu: matavarecha
Recept je z Báječnej ženy.... Plody bazy sú výborné na vypotenie a sú vynikajúce pri zápche
Postup
- Pozor surové bobule sú pre deti jedovaté. Účinky jedu sa strácajú pri teplote nad 80 °C potom môžu ich papať aj drobci. Sú výborné na vypotenie a sú vynikajúce pri zápche.
POSTUP:
Strapce so zrelými bobuľami dôkladne umyjeme a oberieme. Pomôžeme si vidličkou. Bobule varíme vo väčšom hrnci 20 min, potom pridáme očistené na kocky nakrájané jablká, cukor klinčeky a škoricu. Varíme kým sa jablká nerozvaria a hmota nezhustne pridáme gelfix. Plníme do teplých pohárov. Dobre uzatvoríme necháme 3-4 hodiny otočené hore dnom, prípadne sterilizujeme 20 min pri 85 °C.
Môžeme variť aj z čistých bobúľ bazy
- umytá čierna baza
- pomocou vidličky oberieme
- dáme variť do hrnca ja som varila 20 min
- nakrájame jablka na kocky ( mne sa nechcelo krájať)
- pridáme jabĺčka
- škoricu a klinčeky
- cukor
- hotový je keď sú jabĺčka mäkké
- naplníme do fliaš zavrieme a prevrátime hore dnom