Jablkovo - bazový džem (fotorecept)

Autor receptu: matavarecha

Recept je z Báječnej ženy.... Plody bazy sú výborné na vypotenie a sú vynikajúce pri zápche

Suroviny

Postup

  1. Pozor surové bobule sú pre deti jedovaté. Účinky jedu sa strácajú pri teplote nad 80 °C potom môžu ich papať aj drobci. Sú výborné na vypotenie a sú vynikajúce pri zápche. POSTUP: Strapce so zrelými bobuľami dôkladne umyjeme a oberieme. Pomôžeme si vidličkou. Bobule varíme vo väčšom hrnci 20 min, potom pridáme očistené na kocky nakrájané jablká, cukor klinčeky a škoricu. Varíme kým sa jablká nerozvaria a hmota nezhustne pridáme gelfix. Plníme do teplých pohárov. Dobre uzatvoríme necháme 3-4 hodiny otočené hore dnom, prípadne sterilizujeme 20 min pri 85 °C. Môžeme variť aj z čistých bobúľ bazy
  2. umytá čierna baza
  3. pomocou vidličky oberieme
  4. dáme variť do hrnca ja som varila 20 min
  5. nakrájame jablka na kocky ( mne sa nechcelo krájať)
  6. pridáme jabĺčka
  7. škoricu a klinčeky
  8. cukor
  9. hotový je keď sú jabĺčka mäkké
  10. naplníme do fliaš zavrieme a prevrátime hore dnom