Jablkové šatôčky z tvarohového cesta fotorecept
Foto: elenas
Ľahké, nadýchané a krásne voňavé koláčiky.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
80-100 g |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
štipka |
|
6 PL |
|
250 g |
|
1 bal. |
|
Plnka: | |
3-4 ks |
|
z 1/2 citróna |
|
3-4 ČL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Na posypanie podľa chuti: | |
|
|
|
Postup
-
1
Tvaroh s cukrom dobre rozotrieme vidličkou. Pridáme vajce, štipku soli, vanilkový cukor, olej a všetko spolu premiešame.
-
2
Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva a pridáme k cestu. Zamiesime mäkké cesto. Prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme odpočívať cca 20 minút.
-
3
Medzitým jablka ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky tenké cca 2-3 mm. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
-
4
Cesto rozdelíme na 2 časti a na pomúčenej doske každú časť rozvaľkáme na kruh cca 24 cm a hrúbku cca 4-5 mm. Kruh nožom alebo radielkom rozdelíme na 8 častí. V užšej časti každého trojuholníka urobíme ešte tri ozdobné zárezy tak, aby sme neprerezali okraj.
-
5
Na širšiu časť trojuholníkov poukladáme plátky jabĺk a posypeme škoricovým cukrom. Tenší okraj cesta preložíme cez jablka a roh podhneme pod širší okraj tak, aby vznikli šatôčky.
-
6
Rúru predhrejeme na 180 °C. Šatôčky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Vrch potrieme žĺtkom, rozmiešaným s mliekom a posypeme makom alebo sezamom, ja som použila nelúpaný.
-
7
Šatôčky pečieme v rozohriatej rúre cca 20-25 minút do zlatista.
-
8
Vrch môžeme (aj nemusíme) poprášiť práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Jej , priznám sa, že varechu som neštudovala pred zverejnením receptu, recept mám úplne z iného zdroja ale ďakujem za Vašu pozornosť:)
Dala som tu tieto šatôčky pred rokom, veľmi sú chutné a tie Tvoje sa Ti veľmi vydarili.
Ďakujem, áno sú mäkučké, a na ďalší deň ešte viac.
Áno, všimla som si) Tvoje sú tiež krásne. Tak budú tú dvakrát. opakovanie je matkou múdrosti))
Teraz už len upiecť)
Ďakujem:)
Ďakujem za pekný komentár, som rada, že šatôčky sa podarili a všetkým chutilo. Si šikuľka, rodičia musia byť veľmi hrdí.
Vianočka aj na tretí deň odložená len v ľanovom vrecku bola fantastická. Nemala som vajíčko, potierala som len trochou bielka, tak nie je pekná lesklá, ale na chuti tomu neubral. Znova sa opakujem, ďakujem za senzačný recept.
Fantastický si to vymyslela! Veľmi sa teším, že tento recept bol užitočný, cesto je naozaj na ďalší deň ešte jemnejšie ako čerstvo upečené. Pre lepšiu chuť, do vianočky by som možno dala namiesto oleja, rozpustené čerstvé maslo.