Jablkové koláčiky

cesminaz - fotkacesminaz, 31. januára 2015
Jablkové koláčiky
Foto: cesminaz

Cesto je výborné :-) jemné a nadýchané..

23-24
porcií
15 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
100 g
1 ČL
2,5 dl
5 dl vlažné
50 g čerstvé
2 ks
Plnka:
1 kg postrúhané
2 bal
2-3 PL
1 bal
podľa potreby
Na potretie:
2 ks




Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, soľ, cukor a dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 2,5dcl oleja, 2 bielky a napučaný kvások, ktorý sme si spravili z droždia, z 1kl cukru a 2dl mlieka. A napokon pridáme aj zvyšných 3dl vlažného mlieka..

    Jablkové koláčiky - obrázok 1
  2. 2

    ..všetko poriadne spracujeme, dobre viackrát premačkame :-)

    Jablkové koláčiky - obrázok 2
  3. 3

    ..posypeme trochou múky a dobre ešte vymiesime do bochníka..

    Jablkové koláčiky - obrázok 3
  4. 4

    ..posypeme trochou múky a zakryte utierkou dáme na 30 minút na teplejšie miesto kysnúť..

    Jablkové koláčiky - obrázok 4
  5. 5

    ..cesto o 30 minút takto podkyslo..

    Jablkové koláčiky - obrázok 5
  6. 6

    Z cesta urobíme veľký šulok, z ktorého odkrajujeme rovnaké kúsky cesta..

    Jablkové koláčiky - obrázok 6
  7. 7

    Každý jeden kúsok cesta ešte raz premiesíme a vytvoríme maličký bochniček s priemerom cca.6cm..asi veľkosť väčšej mandarínky :-)

    Jablkové koláčiky - obrázok 7
  8. 8

    Poukladáme ich na pomúčenú dosku, zakryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste 1hodinu kysnúť.

    Jablkové koláčiky - obrázok 8
  9. 9

    ..krásne za tú 1hodinu nakyslí :-)

    Jablkové koláčiky - obrázok 9
  10. 10

    Kým bochníčky kysli, som si spravila plnku. Očistila jablká, ktorých som polku postrúhala a polku nakrájala na malé kocky-krajšie to ukáže :-) Vážila som ich už postrúhané, takže ich islo 1kg už takto postrúhaných do bochníčkov. Cukor si dajte podľa chuti, 2 vanilkové cukre, citrónovú štavu podľa kyslosti jabĺk, škoricu asi 2-3kl. Nakoniec 1 bal. Zlatý Klas, aby nám jablká v ceste ztuhli a aby nevytiekla šťava. No a ja som pridala aj 2-3 hrste strúhanky, lebo boli dosť štavnaté jablká.

    Jablkové koláčiky - obrázok 10
  11. 11

    Bochniček vyvaľkáme na veľkosť malého tanierika cca.13cm. Cesto nesmie byť príliž tenké. Potom dáme do stredu 1PL plnky..

    Jablkové koláčiky - obrázok 11
  12. 12

    Okraje netreba ničím potrieť, oni sa samé potom spoja :-) Cesto uzavrieme, čím nám vznikne takýto polkruh a kraje dookola postláčame..

    Jablkové koláčiky - obrázok 12
  13. 13

    Pokladieme trocha ďalej od seba na papier a poriadne ostrým nožom spravíme na každý koláčik 2 zárezy tak ,aby vykukli jablká :-)

    Jablkové koláčiky - obrázok 13
  14. 14

    Potrieme žĺtkami a dáme piecť do rúry, ktorú sme si uz vopred vyhriali na 170°C na 15 minút. Budú také pekné červenkasté od tých žĺtok :-) Ja im zvyknem kontrolovať aj spodky..

    Jablkové koláčiky - obrázok 14
  15. 15

    Koláčiky krásne nakysli a vďaka žĺtku chytili peknú červenkastú farbu :-) Jablká, ani ich šťava vďaka strúhanke a Zlatému Klasu vôbec nevytiekli ;-P

    Jablkové koláčiky - obrázok 15
  16. 16

    Ešte horúce ich zvyknem poukladať na tácku a prikryt utierkou. Po vychladnutí môžte posypať práškovým cukrom a podávať :-) Sú vynikajúce, cesto je ľahučké a jemné. Dokonca aj na 2-3 deň sú ako za čerstva :-) naozaj veľmi odporúčam. Pochutnajte si ;-P

    Jablkové koláčiky - obrázok 16

Diskusia k receptu

jozka2
Ako vsetko od teba pridane tak tieto koaciky musia byt vyborne.5
wiwi
ďakujem ,práve som našla čo dnes upečiem :-)
cesminaz
@kukulienka ma velmi tesi,ze sa ti kolaciky pacia :-) Upecies ich nabuduce,ked budete mat chut znova na jablkove..Ale potom mi daj vediet,ako vam chutili ;-P @izabelka @jozka2 dakujem vam pekne za vase mile komentiky,som velmi rada,ze sa vam kolaciky pacia :-) @wiwi tak drzim palce a dufam,ze sa aj tebe krasne vydaria! Verim ze ti budu chutit tak velmi,ako aj nam :-) Daj potom prosim vediet,ako sa ti vydarili :-)
danila
krásne koláčiky, isto ich urobím, miesto strúhanky pridám mleté orechy, mňam už sa teším, 5*
babkamt
máš ich krásne, jeden by mi bodol teraz ku káve, ešte som neraňajkovala:-) 5*
cesminaz
@wiwi iba pre info..tie bochnicky valkame a plnime na nepomucenej doske :-) Cesto je same dost mastne,takze mucit netreba,ale ak nahodou,tak fakt pomuc obcas len trolinku.
cesminaz
@danila dakujem za mile slova :-) nie su len krasne ale aj velmi chutne.Budem rada,ak vyskusas. Mila @babkamt ku kavicke a caju sa hodia tieto kolaciky naramne :-) Keby sa dalo,ponukla by som ta velmi rada :-)
babkamt
máš ich krásne, jeden by mi bodol teraz ku káve, ešte som neraňajkovala:-) 5*
luss44
@cesminka , sú krásne, ako maľované, tiež si prosím jeden teraz ku káve :) iste vyskúšam, mám rada Tvoje rcp.
terinka55
Tvoje koláčiky vyzerajú fantasticky! Priam sa núkajú zahryznúť. Krásne spracovanie, parádny výsledok. Chválim!
cesminaz
@luss44 @terinka55 dakujem dievcata :-) len vyskusajte,su naozaj vyborne.S cestom sa pracuje super,nieje s tym ziadna babracka a upecene su za 15 minut ;-) Su super aj detom na desiatu!
afataga
paradne vyzeraju, len ma prekvapuje, ze bielka do cesta, ja viem tak, ze od bielka je potom cesto tvrde, preto davam len zltko, tak teraz si ma zmiatla :-)
radost
ja tiež dumám ako @afataga..ale..
=všetko je ináč=
moje životné motto aj tu platí..!!..??
si šikovná žienka..dobrotu cítim aj v tvojich písmenkách..nielen vidím na stole..
:-)
elixir
Krásne koláče, aj som si uložila, určite sa nájde príležitosť ich upiecť. Vďaka za recept. :)
gitka61
Paradne kolace ,krasny postup a nadherne fotky ,hlavne ta posledna. Urcite vyskusam*****:-)
gitka61
Paradne kolace ,krasny postup a nadherne fotky ,hlavne ta posledna. Urcite vyskusam*****:-)
cesminaz
No @zuzanka tak ty si fakt rychla :-) ake zlate buchticky si si narobila! Urcite sa ozvi s vysledkom aj s foto ;-D @elixir @gitka61 @frezia @evusik dakujem vam za mile slova,som rada ze sa vam kolaciky pacia.Len smelo vyskusajte,su vyborne ;-P
cesminaz
Mila @radost dakujem pekne za tvoje krasne slova :-) ma zohriali pri srdci.. @afataga aj ja som si to volakedy myslela,ale nieje to tak..aspon nie v tomto recepte :-) Pokial viem,zltky robia cesto aj takym rosypkavejsim,tak sa akoby mrvy.Ako napr. u Rakuskych siskach.Toto cesto je s tymi bielkami naozaj velmi dobre,makke a jemne.Velmi rada a casto robim s tymto cestom :-)
danda3
Krásny recept, koláčiky vyzerajú úžasne.♥
jana83
Prave som ich dopiekla su vyyyyyyyyborneeeeeee :-) Dakujem za recept.Muku som zmiesala pol na pol hladka a polohruba
zuzanka1367
Dopečené, ochutnané, s cestom sa pracuje veľmi dobre, po upečení je vláčne, jemné, chuťove výborné, určite toto cesto použijem mnohokrát. Vďaka @cezminas , doporučujem vyskúšať... Ja som plnila aj tvarohom :)


cesminaz
@danda3 @finczi @methi @tinca dakujem vam za mile komentare,tesi ma ze sa vam recept paci ;-P @jana83 dakujem za skvelu spravu,som naozaj velmi rada ze sa ti podarili a ze vam chutili! @zuzanka ..no mas peknucke tie tvoje buchticky! Okrem jablka sa daju plnit lubovolne,kto aku plnku chce :-) Ja som tiez zvykla aj tvaroh,ci lekvar do nich dat :-) Dakujem za odozvu a za krasnu fotku! Tesi ma ze chutili :-)
cesminaz
@dusan95843 som velmi rada,ze kolaciky chutili a ze si spokojny :-) Podarili sa ti naozaj krasne!Dakujem za odozvu aj za peknu fotku ;-P
ywett
veľmi pekne spracovaný recept a výsledok za všetky ***** jablkové koláče sú naj, vláčne a voňavé :)
kukulienka71
Presne akopíšeš v úvode: cesto je jemné, nadýchané. Je to prototyp dokonalého kysnutého cesta podľa mňa, robievam veľmi podobné aj odoka zavše, rada ho robím s olejom, je oveľa ľahšie. Výborne sa s ním pracovalo. Piekla som tie koláčiky na zajtrajšie raňajky, no museli sme ich ochutnať aj ako neskorú večeru, nedalo sa im odolať;-P Robila som z tretinovej dávky, vyšlo mi 10 kusov normálnej veľkosti. Veľmi som bola zvedavá hlavne na to bielko v ceste, či od neho nestvrdne, no musím povedať, že vôbec nie! je mäkkučké a hádam jeden schovám, aký bude za 2-3 dni, keď píšeš, že sú ako čerstvé aj vtedy. Trocha ma zarazil čas a teplota pečenia, už som nemala možnosť sa ťa spýtať, či si to uviedla správne, tých 15 min na 170°C, tak som volila teplotu nechať, aby sa prepiekli a čas som predĺžila na 26 minút, lebo po 15 minútach boli jasne nedopečené, bledunké. Potom bolo všetko už OK, pozri si ten čas, @cezminkaz. Ďakujem za ďalší z tvojich super receptov a želám pokojné a radostné Veľkonočné sviatky:-)





cesminaz
Mila @kukulienka tak si si vybrala tieto :-) Mas ich pekne,naozaj sa ti vydarili super.Co sa tyka toho casu pecenia,ten je udany spravne..Ja ich peciem na 170°C -15 minut.Keby som ich piekla tak dlho ako ty,by som ich mala zhorene :-/ Ale urcite to je aj inou rurou,ako sa tu uz velakrat spomina v receptoch,ze kazda rura inak pecie a ze si kazdy pozna svoju ruru :-) Aj ja som uz bola tak,ze mi nesedel niaky ten cas pri niektorom recepte..Ale hlavne je @kukulienka ze si si poradila a ze sa ti kolaciky podarili! Som velmi rada,ze si spokojna a ze vam chutia ;-) Dakujem za tvoju odozvu a za pekne fotky ;-P
cesminaz
@kukulienka este tolko by som ti poradila,ze nabuduce ich pec na takom °C ako ty pecies vo svojej rure kysnute cesto.Ja peciem vsetko kysnute cesto na 170°C alebo 180°C a dlzka pecenia zalezi na velkosti kolaca.Tieto kolaciky su malicke,preto im staci tych 15 min :-) a aj preto ich velmi rada peciem,lebo su velmi rychlo hotove ;-P Pekny den zelam @kukulienka
gitka61
Mila Cesminaz ,konecne som sa dostala k upeceniu tochto kolacika.Trochu som ho upravila muku som dala vyberovu a olej len polovicnu davku ,hlavne na tie bielka som bola zvedava ,ake to bude po upeceni.Musim priznat ,ze cesto je vyborne nie je vysusene po upeceni.Piekla som ich na 200`c asi 20 minut a su vyborne ,lutujem ze neviem pridat fotku som zrakovo postihnuta a pisem,len tazko na tablete.Dakujem za vyborny recept.:-) :-) :-)
cesminaz
Mila @gitka61 fotka nieje taka dolezita,hlavne ze kolaciky chutili! Dakujem za vyskusanie a za tvoju odozvu ;-P Pekny vecer zelam.
smejkad
robila som z pol davky, pol cesta na jeden plech vysli kolaciky, z druhej polky som spravila dva sulky a ponarezavala hore, namiesto struhanky som polamala par piskot, namiesto zlateho klasu vanilkovy puding v prasku
na tvoje krasne sa nechytam, ale basta je to paradna ,odkazuje aj moja dievka :-)
smejkad
robila som z pol davky, pol cesta na jeden plech vysli kolaciky, z druhej polky som spravila dva sulky a ponarezavala hore, namiesto struhanky som polamala par piskot, namiesto zlateho klasu vanilkovy puding v prasku
na tvoje krasne sa nechytam, ale basta je to paradna ,odkazuje aj moja dievka :-)
cesminaz
Mila @smejkad zasa jedna dobra sprava od teba :-) Velmi si ma potesila,no najma tym,ze vam to chutilo! Aj ja zvyknem dat niekedy puding a niekedy zlaty klas,zalezi odtoho co mam doma.A namiesto struhanky si uz kazdy da niaku nahradu podla seba :-) Dakujem za tvoju odozvu a dcere povedz,ze som rada ze si pochutila :-) Pekny vecer prajem.
denyany
Dnes som urobila a naozaj je to dobrôtka. Plnila som jablkami, makom aj tvarohom a práve tvarohové vraj boli naj. Cesto výborné, ľahko sa s ním pracovalo, úplná spokojnosť. A zo surovín, čo mám vždy doma. Vďaka za ďalší Výborný recept.
cesminaz
Mila @denyany reagujem trocha neskoro...
Velmi ma potesila tvoja odozva,som strasne rada,ze si spokojna s receptom :-) Som si ist,ze so vsetkymi plnkami boli skvele.Som rada,ze chutili :-) Dakujem ti za odozvu a vyskusanie.
katka78
Výborné koláčiky, s cestom sa skvele pracuje, je jemné, poddajné a po upečení nadýchané, mäkké. Som zvedavá aké budú zajtra, ale dnes sú chuťovo vynikajúce. Zvyčajne v receptoch uberám cukor, tu nebolo treba, cesto nie je presladené a plnku si každý ochutí podľa cukornatosti svojich jabĺk. @Cesminka , ty vieš, že ťa volám "kráľovnou kysnutého cesta" , opäť si to týmto receptom potvrdila, je super, odporučím ho ďalej. Ďakujem zaň pekne a prajem krásny deň! :-)


cesminaz
@Katka78 (8.6.2017 01:38)

Milá Katuska,velmi si ma potesila tvojim komentikom :-) Podarili sa ti fakt krásne! Verím,ze aj na druhy den vam chutili,kedze viem,ze na druhy den su este lepšie :-) Dakujem za spravu aj s fotkou a krasny den prajem ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia