Foto: cesminaz
Cesto je výborné :-) jemné a nadýchané..
porcií
na 170 °C
Suroviny
1 kg |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
2,5 dl |
|
5 dl vlažné |
|
50 g čerstvé |
|
2 ks |
|
Plnka: | |
1 kg postrúhané |
|
|
|
|
|
2 bal |
|
2-3 PL |
|
1 bal |
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
Postup
-
1
Do misky dáme múku, soľ, cukor a dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 2,5dcl oleja, 2 bielky a napučaný kvások, ktorý sme si spravili z droždia, z 1kl cukru a 2dl mlieka. A napokon pridáme aj zvyšných 3dl vlažného mlieka..
-
2
..všetko poriadne spracujeme, dobre viackrát premačkame :-)
-
3
..posypeme trochou múky a dobre ešte vymiesime do bochníka..
-
4
..posypeme trochou múky a zakryte utierkou dáme na 30 minút na teplejšie miesto kysnúť..
-
5
..cesto o 30 minút takto podkyslo..
-
6
Z cesta urobíme veľký šulok, z ktorého odkrajujeme rovnaké kúsky cesta..
-
7
Každý jeden kúsok cesta ešte raz premiesíme a vytvoríme maličký bochniček s priemerom cca.6cm..asi veľkosť väčšej mandarínky :-)
-
8
Poukladáme ich na pomúčenú dosku, zakryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste 1hodinu kysnúť.
-
9
..krásne za tú 1hodinu nakyslí :-)
-
10
Kým bochníčky kysli, som si spravila plnku. Očistila jablká, ktorých som polku postrúhala a polku nakrájala na malé kocky-krajšie to ukáže :-) Vážila som ich už postrúhané, takže ich islo 1kg už takto postrúhaných do bochníčkov. Cukor si dajte podľa chuti, 2 vanilkové cukre, citrónovú štavu podľa kyslosti jabĺk, škoricu asi 2-3kl. Nakoniec 1 bal. Zlatý Klas, aby nám jablká v ceste ztuhli a aby nevytiekla šťava. No a ja som pridala aj 2-3 hrste strúhanky, lebo boli dosť štavnaté jablká.
-
11
Bochniček vyvaľkáme na veľkosť malého tanierika cca.13cm. Cesto nesmie byť príliž tenké. Potom dáme do stredu 1PL plnky..
-
12
Okraje netreba ničím potrieť, oni sa samé potom spoja :-) Cesto uzavrieme, čím nám vznikne takýto polkruh a kraje dookola postláčame..
-
13
Pokladieme trocha ďalej od seba na papier a poriadne ostrým nožom spravíme na každý koláčik 2 zárezy tak ,aby vykukli jablká :-)
-
14
Potrieme žĺtkami a dáme piecť do rúry, ktorú sme si uz vopred vyhriali na 170°C na 15 minút. Budú také pekné červenkasté od tých žĺtok :-) Ja im zvyknem kontrolovať aj spodky..
-
15
Koláčiky krásne nakysli a vďaka žĺtku chytili peknú červenkastú farbu :-) Jablká, ani ich šťava vďaka strúhanke a Zlatému Klasu vôbec nevytiekli ;-P
-
16
Ešte horúce ich zvyknem poukladať na tácku a prikryt utierkou. Po vychladnutí môžte posypať práškovým cukrom a podávať :-) Sú vynikajúce, cesto je ľahučké a jemné. Dokonca aj na 2-3 deň sú ako za čerstva :-) naozaj veľmi odporúčam. Pochutnajte si ;-P
=všetko je ináč=
moje životné motto aj tu platí..!!..??
si šikovná žienka..dobrotu cítim aj v tvojich písmenkách..nielen vidím na stole..
:-)
ulozto.sk/xfCLSMye/jablkove-kolaciky-jpg...
na tvoje krasne sa nechytam, ale basta je to paradna ,odkazuje aj moja dievka :-)
na tvoje krasne sa nechytam, ale basta je to paradna ,odkazuje aj moja dievka :-)
Velmi ma potesila tvoja odozva,som strasne rada,ze si spokojna s receptom :-) Som si ist,ze so vsetkymi plnkami boli skvele.Som rada,ze chutili :-) Dakujem ti za odozvu a vyskusanie.
Milá Katuska,velmi si ma potesila tvojim komentikom :-) Podarili sa ti fakt krásne! Verím,ze aj na druhy den vam chutili,kedze viem,ze na druhy den su este lepšie :-) Dakujem za spravu aj s fotkou a krasny den prajem ;-)