Jablkové koláčiky
Autor receptu: cesminaz
Cesto je výborné :-) jemné a nadýchané..
23-24 porcií |
15 minút na 170 °C |
Postup
- Do misky dáme múku, soľ, cukor a dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 2,5dcl oleja, 2 bielky a napučaný kvások, ktorý sme si spravili z droždia, z 1kl cukru a 2dl mlieka. A napokon pridáme aj zvyšných 3dl vlažného mlieka..
- ..všetko poriadne spracujeme, dobre viackrát premačkame :-)
- ..posypeme trochou múky a dobre ešte vymiesime do bochníka..
- ..posypeme trochou múky a zakryte utierkou dáme na 30 minút na teplejšie miesto kysnúť..
- ..cesto o 30 minút takto podkyslo..
- Z cesta urobíme veľký šulok, z ktorého odkrajujeme rovnaké kúsky cesta..
- Každý jeden kúsok cesta ešte raz premiesíme a vytvoríme maličký bochniček s priemerom cca.6cm..asi veľkosť väčšej mandarínky :-)
- Poukladáme ich na pomúčenú dosku, zakryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste 1hodinu kysnúť.
- ..krásne za tú 1hodinu nakyslí :-)
- Kým bochníčky kysli, som si spravila plnku. Očistila jablká, ktorých som polku postrúhala a polku nakrájala na malé kocky-krajšie to ukáže :-) Vážila som ich už postrúhané, takže ich islo 1kg už takto postrúhaných do bochníčkov. Cukor si dajte podľa chuti, 2 vanilkové cukre, citrónovú štavu podľa kyslosti jabĺk, škoricu asi 2-3kl. Nakoniec 1 bal. Zlatý Klas, aby nám jablká v ceste ztuhli a aby nevytiekla šťava. No a ja som pridala aj 2-3 hrste strúhanky, lebo boli dosť štavnaté jablká.
- Bochniček vyvaľkáme na veľkosť malého tanierika cca.13cm. Cesto nesmie byť príliž tenké. Potom dáme do stredu 1PL plnky..
- Okraje netreba ničím potrieť, oni sa samé potom spoja :-) Cesto uzavrieme, čím nám vznikne takýto polkruh a kraje dookola postláčame..
- Pokladieme trocha ďalej od seba na papier a poriadne ostrým nožom spravíme na každý koláčik 2 zárezy tak ,aby vykukli jablká :-)
- Potrieme žĺtkami a dáme piecť do rúry, ktorú sme si uz vopred vyhriali na 170°C na 15 minút. Budú také pekné červenkasté od tých žĺtok :-) Ja im zvyknem kontrolovať aj spodky..
- Koláčiky krásne nakysli a vďaka žĺtku chytili peknú červenkastú farbu :-) Jablká, ani ich šťava vďaka strúhanke a Zlatému Klasu vôbec nevytiekli ;-P
- Ešte horúce ich zvyknem poukladať na tácku a prikryt utierkou. Po vychladnutí môžte posypať práškovým cukrom a podávať :-) Sú vynikajúce, cesto je ľahučké a jemné. Dokonca aj na 2-3 deň sú ako za čerstva :-) naozaj veľmi odporúčam.
Pochutnajte si ;-P