Jablkové koláče s cukrovým povrchom fotorecept
Foto: cesminaz
Jablkové koláče sú veľmi obľúbené a myslím, že receptov na ne nikdy nie je dosť, keďže jablká sú najčastejším a najobľúbenejším ovocím do koláčov. Zobraziť celý popisJablkové koláče sú veľmi obľúbené a myslím, že receptov na ne nikdy nie je dosť, keďže jablká sú najčastejším a najobľúbenejším ovocím do koláčov. Tieto koláče sú výborné, cesto ľahučké s
bohatou plnkou a chrumkavým povrchom?
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/11/jablkove-kolace-s-cukrovym-povrchom.html?m=1
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
700 g |
|
100 g |
|
300 g |
|
1/2 dl |
|
cca 2 dl |
|
21 g čerstvé |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
cca 800 g očistené |
|
1 bal. |
|
2 bal. |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme smotanu (ja mám 12%-nú), olej a v 1 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať polomäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky? Napokon necháme cesto cca 1,5 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.
-
2
Zatiaľ si očistíme jablká. Budeme potrebovať už čistú, očistenú váhu 800 g. Polovicu jabĺk postrúhame nahrubo a polovicu zasa na drobno pokrájame. Pripravené jablká dáme zatiaľ bokom. Na posyp koláčov si pripravíme trstinový cukor, lebo ten dá krásnu chrumkavú kôrku po upečení?
-
3
Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na 14 rovnakých kúskov. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka a napokon necháme bochníčky zakryté ešte 15 minút podkysnúť?
-
4
Až teraz, tesne pred plnením, si zamiešame našu plnku. Do jabĺk pridáme pudingový prášok, škoricu, vanilkový cukor a práškový cukor. Celé dobre premiešame. Čo sa týka škorice a cukru si môže dať každý podľa chuti. Ja som dala 2 PL škorice a 2 dl práškového cukru.
-
5
Podkysnuté bochníčky vyvaľkáme na veľkosť malého tanierika a dáme bohato plnku. Následne uzavrieme tak, ako je na fotografiách a otočíme uzavretou stranou nadol. Tú zlepenú, uzavretú stranu treba akoby podhnúť.
-
6
Koláče uložíme na plech s papierom, vrch natrieme rozšľahaným vajcom a posypeme hnedým cukrom. Následne nožnicami do každého koláča 2x zastrihneme a dáme ihneď piecť do vopred rozohriatej rúry na 180 °C cca 25 minút. Pre istotu si to ale treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak?
-
7
A tu sú už krásne upečené koláče?? Sú voňavé, ľahučké a vrch majú krásne chrumkavý od cukru?
-
8
Koláče sú výborné, cesto ľahučké s bohatou šťavnatou plnkou?? Prajem dobrú chuť!
-
9
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
Diskusia k receptu