Jablková torta s mascarpone krémom

bambulkaaa - fotkabambulkaaa, 14. októbra 2015

Tento fantastický koláč som našla na internete odskúšala som ho a mal taký úspech že som sa rozhodla pridať ho keď máme to jabĺčkové Zobraziť celý popisTento fantastický koláč som našla na internete odskúšala som ho a mal taký úspech že som sa rozhodla pridať ho keď máme to jabĺčkové obdobie :) Len som nefotila postup keď som ho robila no príprava je jednoduchá tak si myslím že to nebude vadiť ;)

Suroviny

Cesto:
3 ks
90 g
3 PL
70 g
1,5 PL
 mletá
Jablková plnka:
800 g
100 g
200 ml
1 bal.
1 bal.
Mascarpone krém:
250 g
2 PL
2 PL
200-250 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si cesto: bielka si vyšľaháme so štipkou soli potom pridáme preosiaty pr.cukor a šľaháme kým je sneh lesklý a metličky nám zanechávajú stopu, pridáme žĺtka prešľaháme, pridáme olej prešľaháme. Nakoniec vareškou vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a za štvrť kl ml.škoricou. Cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 20-23 cm) ktorej dno vyložíme pap.na pečenie a boky vysypeme múkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C 20 minút odskúšame špajdlou ak nám na nej neostáva po vpichnutí cesto tak máme upečené. Keď nám cesto vychladne stiahneme papier a vrátime si cesto do umytej tortovej formy.

  2. 2

    Jablková plnka: jablká si očistíme vyberieme jadrovníky a nakrájame si ich na malé kocky, dáme do hrnca pridáme kr.cukor, vanil.cukor a 1 dcl vody dusíme do mäkka. Časť jabĺk sa nám rozvarí a časť nám ostanú kocky no tak to je správne. Zl.klas si rozmiešame v ďalšom 1 dcl vody a vlejeme za stáleho miešania do jabĺk. Troška povaríme a necháme trocha vychladnúť. Ochladenú zmes roztrieme na cesto vo forme a dáme stuhnúť do chladničky.

  3. 3

    Mascarpone krém: mascarpone si vymiešame s pr.cukrom pridáme vaječný likér zamiešame. Nakoniec zamiešame vyšľahanú šľahačku (ja som dala aj 1 stužovač šľahačky). Mascarpone krém nanesieme na jablkovú plnku rovnomerne roztrieme a dáme stuhnúť do chladničky minimálne na 3 hodiny. Pred podávaním vrch posypeme ml.škoricou a pr.cukrom. Ja som si urobila mascarpone doma a to 2ks hustá kyslá smotana ja používam kaufland (200g) tá je najlepšia hustá a chuťovo veľmi dobrá dám si ju do väčšej misky a na 30 sekúnd ju vložiť do mikrovlnky vybrať premiešať a toto opakovať 3 krát potom si dám husté sitko do hlbšej misky ak máte gázu môžete si ju dať do sitka vlejeme tam vychladnutú smotanu a dáme do chladničky do druhého dňa a máme mascarpone :) Koláč je naozaj moc dobrý ja ho môžem len odporučiť kto má rád jablká :)

    Jablková torta s mascarpone krémom - obrázok 3

Diskusia k receptu

gitka61
Chutna torta a este k tomu domace mascarpone .Vzdy sa tu najde nieco nove zaujimave a urcite aj chutne.Vydarena torta ,len tak dalej s napadmi.k.k.*****:-)
bambulkaaa
Ďakujem ,,salinka,, a to že tu už máš podobnú nevadí ani troška lebo je naozaj úžasná a verím že aj tá tvoja je hmmmm mňamnková ;)
salinka
Veru nevadí a momentálne mi táto tvoja nedá pokoj, lebo aj ten kakaový korpus by mi chutil lepšie:-)
zeleznice
Milá bambulkaaa, torta sa Vám podarila na 1 z * a tak dávame 5*. Torta pripravoval v rámci SNCF v rokoch 1983 až 1987 pán kuchár Edmund Viliam počas nostalgických jázd. Torta bola obľúbená a v menu mala názov: Royal gâteau aux pommes. Nech sa Vám darí aj naďalej vo vašej tvorbe dobrôt.
havino
poznám už tieto chute, možno aspon podobné, bez likeru, ten len super mohol byť,že jablko a mascarpone a mám dosť dlho v pláne ho upiecť, známa ho pečie a ponúkla ma, chutil, už neviem či ona šľahačku dala len, ale myslím, že mascarpone spomínala aj so šľahačkou, páči sa mi
bambulkaaa
Jéj ďakujem ,,zeleznice,, :) Pán kuchár Edmund Viliam asi vedel čo je dobré jednoduché no naozaj moc dobré ja som bola sama prekvapená aký je tento koláčik dobrota a ako do seba chuťovo zapadajú tie tri chute kakaový korpus jablká a mascarpone krém ja tento koláčik budem určite pekávať lebo je hmmm mňam :) Ešte raz ďakujem :)
bambulkaaa
Ďakujem aj tebe ,,havino,, :) Myslím že v tom recepte čo som našla na nete bolo až 6 lyžíc likéru no mne sa to zdalo dosť veľa a ono ja som chcela aby to jedli aj deti tak som dala likéru len tak pre chuť :)
bambulkaaa
Ďakujem ,,kukulienka71,, to mascarpone som tam napísala ako som to robila pri koláči ja no aj ja mám niekde napísaný recept no teraz som robila takto ale ten krém bol aj takto dobrý ;)
saakoo
Túto tortičku sme dostali na návšteve a jediná jej chyba bola tá, že jej bolo málo :D strašne nám všetkým chutila a bili sme sa o posledný kúsok :D mňam!!!
drajan
Robila som ju na Veľkú noc, spodok som však nechala biely... do jablk som pridala mrazené jahody, takže tá vrstva bola krásna červená. Vrch presne podľa receptu. Svieža, chutná, ľahká torta. Ja zvyknem robievať podobnú, na spodok piškoty v čaji s rumom máčané, potom vysoká vrstva dusených jablk (pridávam pre chuť a vôňu vždy jahody) so ZLatým klasom a vrch znova piškoty. Dobre zaťažím na pár hodín a pred podávaním zdobím šľahačkou. Sú to skvelé , svieže torty! dík za receptík.
frezia
Vcera vecer som ju urobila, dnes sme si ju dali ku kave. Je skutocne vyborna, kazdemu ju odporucam. K tym jablkam som pridala aj cucoriedky a namiesto slahacky som pouzila husty grecky jogurt. Dakujem za inspiraciu. 5* a samozrejme recept mam ulozeny.


bambulkaaa
@Drajan (30.3.2016 13:51)

Nemáš zač ja som ju akurát robila dnes :) Je naozaj moc chutná a dá sa kombinovať kadejako aj korpus aj plnka. Aj tá tvoja s piškótami musí byť fajnučká ;)
bambulkaaa
@Enriquetta (31.7.2016 09:49)

Mala si ju krásnu a dúfam že Vám aj chutila ;) Ja som ju robila už niekolko krát a vždy mala úspech :) Ďakujem Ti za foto :)
bambulkaaa
@Frezia (2.8.2016 15:43)

Ďakujem aj tebe a moc ma teší že bola aj spokojnosť ;) Aj Ty si ju mala zlatučkú :) A ako som už písala dá sa kombinovať kadejako aj korpus aj plnka je to vďačný koláčik ;)
diana13
Moja najobľúbenejšia torta 😋😋 ďakujem za skvelý recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia