Jablková torta s mascarpone krémom

bambulkaaa - fotkabambulkaaa, 14. októbra 2015

Tento fantastický koláč som našla na internete odskúšala som ho a mal taký úspech že som sa rozhodla pridať ho keď máme to jabĺčkové obdobie :) Len som nefotila postup keď som ho robila no príprava je jednoduchá tak si myslím že to nebude vadiť ;)

Suroviny

Cesto:
3 ks
90 g
3 PL
70 g
1,5 PL
 mletá
Jablková plnka:
800 g
100 g
200 ml
1 bal.
1 bal.
Mascarpone krém:
250 g
2 PL
2 PL
200-250 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si cesto: bielka si vyšľaháme so štipkou soli potom pridáme preosiaty pr.cukor a šľaháme kým je sneh lesklý a metličky nám zanechávajú stopu, pridáme žĺtka prešľaháme, pridáme olej prešľaháme. Nakoniec vareškou vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a za štvrť kl ml.škoricou. Cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 20-23 cm) ktorej dno vyložíme pap.na pečenie a boky vysypeme múkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C 20 minút odskúšame špajdlou ak nám na nej neostáva po vpichnutí cesto tak máme upečené. Keď nám cesto vychladne stiahneme papier a vrátime si cesto do umytej tortovej formy.

  2. 2

    Jablková plnka: jablká si očistíme vyberieme jadrovníky a nakrájame si ich na malé kocky, dáme do hrnca pridáme kr.cukor, vanil.cukor a 1 dcl vody dusíme do mäkka. Časť jabĺk sa nám rozvarí a časť nám ostanú kocky no tak to je správne. Zl.klas si rozmiešame v ďalšom 1 dcl vody a vlejeme za stáleho miešania do jabĺk. Troška povaríme a necháme trocha vychladnúť. Ochladenú zmes roztrieme na cesto vo forme a dáme stuhnúť do chladničky.

  3. 3

    Mascarpone krém: mascarpone si vymiešame s pr.cukrom pridáme vaječný likér zamiešame. Nakoniec zamiešame vyšľahanú šľahačku (ja som dala aj 1 stužovač šľahačky). Mascarpone krém nanesieme na jablkovú plnku rovnomerne roztrieme a dáme stuhnúť do chladničky minimálne na 3 hodiny. Pred podávaním vrch posypeme ml.škoricou a pr.cukrom. Ja som si urobila mascarpone doma a to 2ks hustá kyslá smotana ja používam kaufland (200g) tá je najlepšia hustá a chuťovo veľmi dobrá dám si ju do väčšej misky a na 30 sekúnd ju vložiť do mikrovlnky vybrať premiešať a toto opakovať 3 krát potom si dám husté sitko do hlbšej misky ak máte gázu môžete si ju dať do sitka vlejeme tam vychladnutú smotanu a dáme do chladničky do druhého dňa a máme mascarpone :) Koláč je naozaj moc dobrý ja ho môžem len odporučiť kto má rád jablká :)

    Jablková torta s mascarpone krémom - obrázok 3
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Torty, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Milá bambulkaaa, torta sa Vám podarila na 1 z * a tak dávame 5*. Torta pripravoval v rámci SNCF v rokoch 1983 až 1987 pán kuchár Edmund Viliam počas nostalgických jázd. Torta bola obľúbená a v menu mala názov: Royal gâteau aux pommes. Nech sa Vám darí aj naďalej vo vašej tvorbe dobrôt.
Túto tortičku sme dostali na návšteve a jediná jej chyba bola tá, že jej bolo málo :D strašne nám všetkým chutila a bili sme sa o posledný kúsok :D mňam!!!