Foto: bambulkaaa
Tento fantastický koláč som našla na internete odskúšala som ho a mal taký úspech že som sa rozhodla pridať ho keď máme to jabĺčkové Zobraziť celý popisTento fantastický koláč som našla na internete odskúšala som ho a mal taký úspech že som sa rozhodla pridať ho keď máme to jabĺčkové obdobie :) Len som nefotila postup keď som ho robila no príprava je jednoduchá tak si myslím že to nebude vadiť ;)
Suroviny
Cesto: | |
3 ks |
|
90 g |
|
3 PL |
|
70 g |
|
1,5 PL |
|
mletá |
|
Jablková plnka: | |
800 g |
|
100 g |
|
200 ml |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
Mascarpone krém: | |
250 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
200-250 ml |
|
Postup
-
1
Pripravíme si cesto: bielka si vyšľaháme so štipkou soli potom pridáme preosiaty pr.cukor a šľaháme kým je sneh lesklý a metličky nám zanechávajú stopu, pridáme žĺtka prešľaháme, pridáme olej prešľaháme. Nakoniec vareškou vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a za štvrť kl ml.škoricou. Cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 20-23 cm) ktorej dno vyložíme pap.na pečenie a boky vysypeme múkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C 20 minút odskúšame špajdlou ak nám na nej neostáva po vpichnutí cesto tak máme upečené. Keď nám cesto vychladne stiahneme papier a vrátime si cesto do umytej tortovej formy.
- 2
Jablková plnka: jablká si očistíme vyberieme jadrovníky a nakrájame si ich na malé kocky, dáme do hrnca pridáme kr.cukor, vanil.cukor a 1 dcl vody dusíme do mäkka. Časť jabĺk sa nám rozvarí a časť nám ostanú kocky no tak to je správne. Zl.klas si rozmiešame v ďalšom 1 dcl vody a vlejeme za stáleho miešania do jabĺk. Troška povaríme a necháme trocha vychladnúť. Ochladenú zmes roztrieme na cesto vo forme a dáme stuhnúť do chladničky.
- 3
Mascarpone krém: mascarpone si vymiešame s pr.cukrom pridáme vaječný likér zamiešame. Nakoniec zamiešame vyšľahanú šľahačku (ja som dala aj 1 stužovač šľahačky). Mascarpone krém nanesieme na jablkovú plnku rovnomerne roztrieme a dáme stuhnúť do chladničky minimálne na 3 hodiny. Pred podávaním vrch posypeme ml.škoricou a pr.cukrom. Ja som si urobila mascarpone doma a to 2ks hustá kyslá smotana ja používam kaufland (200g) tá je najlepšia hustá a chuťovo veľmi dobrá dám si ju do väčšej misky a na 30 sekúnd ju vložiť do mikrovlnky vybrať premiešať a toto opakovať 3 krát potom si dám husté sitko do hlbšej misky ak máte gázu môžete si ju dať do sitka vlejeme tam vychladnutú smotanu a dáme do chladničky do druhého dňa a máme mascarpone :) Koláč je naozaj moc dobrý ja ho môžem len odporučiť kto má rád jablká :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Táto tvoja je ušľachtilejšia vďaka Mascarpone a likéru. Určite ju vyskúšam, dík:-)
Nemáš zač ja som ju akurát robila dnes :) Je naozaj moc chutná a dá sa kombinovať kadejako aj korpus aj plnka. Aj tá tvoja s piškótami musí byť fajnučká ;)
Mala si ju krásnu a dúfam že Vám aj chutila ;) Ja som ju robila už niekolko krát a vždy mala úspech :) Ďakujem Ti za foto :)
Ďakujem aj tebe a moc ma teší že bola aj spokojnosť ;) Aj Ty si ju mala zlatučkú :) A ako som už písala dá sa kombinovať kadejako aj korpus aj plnka je to vďačný koláčik ;)