Jablková torta s mascarpone krémom

Autor receptu: bambulkaaa

Tento fantastický koláč som našla na internete odskúšala som ho a mal taký úspech že som sa rozhodla pridať ho keď máme to jabĺčkové obdobie :) Len som nefotila postup keď som ho robila no príprava je jednoduchá tak si myslím že to nebude vadiť ;)

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cesto: bielka si vyšľaháme so štipkou soli potom pridáme preosiaty pr.cukor a šľaháme kým je sneh lesklý a metličky nám zanechávajú stopu, pridáme žĺtka prešľaháme, pridáme olej prešľaháme. Nakoniec vareškou vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a za štvrť kl ml.škoricou. Cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 20-23 cm) ktorej dno vyložíme pap.na pečenie a boky vysypeme múkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C 20 minút odskúšame špajdlou ak nám na nej neostáva po vpichnutí cesto tak máme upečené. Keď nám cesto vychladne stiahneme papier a vrátime si cesto do umytej tortovej formy.
  2. Jablková plnka: jablká si očistíme vyberieme jadrovníky a nakrájame si ich na malé kocky, dáme do hrnca pridáme kr.cukor, vanil.cukor a 1 dcl vody dusíme do mäkka. Časť jabĺk sa nám rozvarí a časť nám ostanú kocky no tak to je správne. Zl.klas si rozmiešame v ďalšom 1 dcl vody a vlejeme za stáleho miešania do jabĺk. Troška povaríme a necháme trocha vychladnúť. Ochladenú zmes roztrieme na cesto vo forme a dáme stuhnúť do chladničky.
  3. Mascarpone krém: mascarpone si vymiešame s pr.cukrom pridáme vaječný likér zamiešame. Nakoniec zamiešame vyšľahanú šľahačku (ja som dala aj 1 stužovač šľahačky). Mascarpone krém nanesieme na jablkovú plnku rovnomerne roztrieme a dáme stuhnúť do chladničky minimálne na 3 hodiny. Pred podávaním vrch posypeme ml.škoricou a pr.cukrom. Ja som si urobila mascarpone doma a to 2ks hustá kyslá smotana ja používam kaufland (200g) tá je najlepšia hustá a chuťovo veľmi dobrá dám si ju do väčšej misky a na 30 sekúnd ju vložiť do mikrovlnky vybrať premiešať a toto opakovať 3 krát potom si dám husté sitko do hlbšej misky ak máte gázu môžete si ju dať do sitka vlejeme tam vychladnutú smotanu a dáme do chladničky do druhého dňa a máme mascarpone :) Koláč je naozaj moc dobrý ja ho môžem len odporučiť kto má rád jablká :)