Jablková torta s mandľami

Yasen Petkov
šéfcukrár hotela Kempinski River Park v Bratislave, 19. marca 2014
Jablková torta s mandľami
Foto: Robert Hüttner
12-16
porcií
15 minút
príprava
65 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Cesto:
225 g
150 g
75 g
1/2 ks
Plnka:
1 bal.
150 g izbovej teploty
150 g
150 g (3,5 ks)
30 g
30 ml
150 g
1 kg
3 g
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Cesto: Zmiešame múku, práškový cukor a studené maslo a rukami zmes rozmrvíme na mrveničku. Pridáme polovicu vajca a zamiesime cesto, ktoré necháme vychladnúť 10 minút v mrazničke.

  2. 2

    Medzitým ošúpeme a zbavíme jadier všetky jablká a každé rozdelíme na osem mesiačikov. Plnku pripravíme zmiešaním masla a cukru do, ktorého vmiešame vanilku, brandy. Postupne pridávame vajcia a miešame mixérom na malých otáčkach. Suché ingrediencie (mandle, múku ) pridáme nakoniec.

  3. 3

    Z chladničky vyberieme odstáte cesto a rozvaľkáme ho na placku s hrúbkou 2,5 až 3 mm a vložíme do štandardnej okrúhlej alebo hranatej formy. Navrch cesta dáme mandľovú plnku a dobre rozotrieme. Navrch poukladáme mesiačiky jabĺk a posypeme škoricovým cukrom a pečieme na 170 – 180 °C asi 40 až 50 minút. Po vychladnutí vyberieme z formy a ozdobíme mandľovými lupienkami a rezmi červeného jablka.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia