Jablčník fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 28. októbra 2012
Jablčník (fotorecept)
Foto: iva63

Tohtoročná úroda jabĺk bola veľmi dobrá, tak som z nich trochu použila do nášho obľúbeného rodinného koláčika. Recept sa používa v našej rodine už Zobraziť celý popisTohtoročná úroda jabĺk bola veľmi dobrá, tak som z nich trochu použila do nášho obľúbeného rodinného koláčika. Recept sa používa v našej rodine už dlhé roky...určite máte každá svoj spôsob prípravy, ale aj tak vám rada ponúkam ten náš-:)

Suroviny

300 g
120 g
2 ks
1/2 ks
100 g
2 PL
Na plnku:
1 kg
190 g
1 KL
1/2 dcl
Na potieranie:
1 ks




Postup

  1. 1

    očistené jablká pokrájame na kocky

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    odvážime si 190g cukru a zmiešame ho s jablkami

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vložíme do kastróla a pomaly dusíme - do mäkka...

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    jablka sa pekne pomaly dusia

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    doba prípravy jablk záleží od druhu jablčok, ktoré sme použili...ja som ich mala za 10 minút úplne mäkké... takže hotové ich odstavíme z ohňa, pridáme škoricu a rum...

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ešte raz dôkladne premiešame a necháme vychladnúť

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    cesto si pripravíme tak že zmiešame všetky potrebné suroviny...

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na doske ručne vypracujeme hladke nelepivé cesto

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    cesto rozdelíme na dva diely

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    rozvaľkáme ho na veľkosť plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na plech, vyložený papierom na pečenie

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    natrieme na prvé cesto jablkovú vychladnutú plnku...nedávame ju až uplne na okraj cesta, aby nám pri pečení nevytekala na plech...

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    rovnako si vyvaľkáme druhý diel cesta a tiež pomocou valčeka ho prestrieme na jablkovú plnku...(ja mám dosť veľké plechy, tak som musela kraje cesta pritlačiť prstami k sebe, aby plnka nevytiekla)

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    potrieme celým rozšľahaným vajíčkom...popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry upiecť...

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    hotový upečený jablčník posypeme ešte teplý, práškovým cukrom

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    necháme vychladnúť a nakrájame na ľubovolné kúsky...-:)

    Jablčník (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

monnikka
vyzerá dobre, aj by som sa ponúkla:) robím podobne len jablká nedusím
rein
ja nepečiem,ale tento vypadá bombovo.1*
1947
aj ja pečiem takýto len z dvojitej dávky a jablká len porajbem surové a posypem škoricou.
1x cima93
jarunka
Mame tiez radi jablcnik a teraz ho najcastejsie peciem. Ja jablka tiez nevarim, musim skusit uvarit.
orchidea
mám podobný recept ale bez dusenia jabĺk, iba ich nastrúham...
evanaaa
Ano, je to jablkové pité, mama ho niekedy robila aj s mriežkami a vtedy vrch ešte zasypala sekanými orechami, ktoré mali po upečení dobrú chuť. Ale robial aj takto, s celým plátom cesta prikryté.
iva63
ďakujem vám veľmi pekne za milé komentáre-:) určite má kolačik rôzne iné mená, s tým súhlasím, ved je to stará osvedčená klasika... -:)
salinka
Stará, dobrá klasika. Tento môžme kedykoľvek.
iva63
ďakujem všetkým za milé komentáre...
anina6
tento koláčik keby som piekla aj každý deň, moja polovička by vôbec nebola proti. ja občas pridám do plnky hrozienka . ináč krásne spracovaný receptík.
iva63
@anina6 , áno hrozienka alebo pomlete klinčeky, to sú fajnotky, ktoré koláčiku len prospejú...-:) a ďakujem
iva63
@kattija v našej rodine milujeme tento koláčik....ďakujem za nahliadnutie receptu-:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia