Foto: iva63
Tohtoročná úroda jabĺk bola veľmi dobrá, tak som z nich trochu použila do nášho obľúbeného rodinného koláčika. Recept sa používa v našej rodine už Zobraziť celý popisTohtoročná úroda jabĺk bola veľmi dobrá, tak som z nich trochu použila do nášho obľúbeného rodinného koláčika. Recept sa používa v našej rodine už dlhé roky...určite máte každá svoj spôsob prípravy, ale aj tak vám rada ponúkam ten náš-:)
Postup
-
1
očistené jablká pokrájame na kocky
-
2
odvážime si 190g cukru a zmiešame ho s jablkami
-
3
vložíme do kastróla a pomaly dusíme - do mäkka...
-
4
jablka sa pekne pomaly dusia
-
5
doba prípravy jablk záleží od druhu jablčok, ktoré sme použili...ja som ich mala za 10 minút úplne mäkké... takže hotové ich odstavíme z ohňa, pridáme škoricu a rum...
-
6
ešte raz dôkladne premiešame a necháme vychladnúť
-
7
cesto si pripravíme tak že zmiešame všetky potrebné suroviny...
-
8
na doske ručne vypracujeme hladke nelepivé cesto
-
9
cesto rozdelíme na dva diely
-
10
rozvaľkáme ho na veľkosť plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na plech, vyložený papierom na pečenie
-
11
natrieme na prvé cesto jablkovú vychladnutú plnku...nedávame ju až uplne na okraj cesta, aby nám pri pečení nevytekala na plech...
-
12
rovnako si vyvaľkáme druhý diel cesta a tiež pomocou valčeka ho prestrieme na jablkovú plnku...(ja mám dosť veľké plechy, tak som musela kraje cesta pritlačiť prstami k sebe, aby plnka nevytiekla)
-
13
potrieme celým rozšľahaným vajíčkom...popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry upiecť...
-
14
hotový upečený jablčník posypeme ešte teplý, práškovým cukrom
-
15
necháme vychladnúť a nakrájame na ľubovolné kúsky...-:)
Diskusia k receptu