Jablčník (fotorecept)

Autor receptu: iva63

Tohtoročná úroda jabĺk bola veľmi dobrá, tak som z nich trochu použila do nášho obľúbeného rodinného koláčika. Recept sa používa v našej rodine už dlhé roky...určite máte každá svoj spôsob prípravy, ale aj tak vám rada ponúkam ten náš-:)

Suroviny

Postup

  1. očistené jablká pokrájame na kocky
  2. odvážime si 190g cukru a zmiešame ho s jablkami
  3. vložíme do kastróla a pomaly dusíme - do mäkka...
  4. jablka sa pekne pomaly dusia
  5. doba prípravy jablk záleží od druhu jablčok, ktoré sme použili...ja som ich mala za 10 minút úplne mäkké... takže hotové ich odstavíme z ohňa, pridáme škoricu a rum...
  6. ešte raz dôkladne premiešame a necháme vychladnúť
  7. cesto si pripravíme tak že zmiešame všetky potrebné suroviny...
  8. na doske ručne vypracujeme hladke nelepivé cesto
  9. cesto rozdelíme na dva diely
  10. rozvaľkáme ho na veľkosť plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na plech, vyložený papierom na pečenie
  11. natrieme na prvé cesto jablkovú vychladnutú plnku...nedávame ju až uplne na okraj cesta, aby nám pri pečení nevytekala na plech...
  12. rovnako si vyvaľkáme druhý diel cesta a tiež pomocou valčeka ho prestrieme na jablkovú plnku...(ja mám dosť veľké plechy, tak som musela kraje cesta pritlačiť prstami k sebe, aby plnka nevytiekla)
  13. potrieme celým rozšľahaným vajíčkom...popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry upiecť...
  14. hotový upečený jablčník posypeme ešte teplý, práškovým cukrom
  15. necháme vychladnúť a nakrájame na ľubovolné kúsky...-:)