Jablčník (fotorecept)
Autor receptu: iva63
Tohtoročná úroda jabĺk bola veľmi dobrá, tak som z nich trochu použila do nášho obľúbeného rodinného koláčika. Recept sa používa v našej rodine už dlhé roky...určite máte každá svoj spôsob prípravy, ale aj tak vám rada ponúkam ten náš-:)
Postup
- očistené jablká pokrájame na kocky
- odvážime si 190g cukru a zmiešame ho s jablkami
- vložíme do kastróla a pomaly dusíme - do mäkka...
- jablka sa pekne pomaly dusia
- doba prípravy jablk záleží od druhu jablčok, ktoré sme použili...ja som ich mala za 10 minút úplne mäkké... takže hotové ich odstavíme z ohňa, pridáme škoricu a rum...
- ešte raz dôkladne premiešame a necháme vychladnúť
- cesto si pripravíme tak že zmiešame všetky potrebné suroviny...
- na doske ručne vypracujeme hladke nelepivé cesto
- cesto rozdelíme na dva diely
- rozvaľkáme ho na veľkosť plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na plech, vyložený papierom na pečenie
- natrieme na prvé cesto jablkovú vychladnutú plnku...nedávame ju až uplne na okraj cesta, aby nám pri pečení nevytekala na plech...
- rovnako si vyvaľkáme druhý diel cesta a tiež pomocou valčeka ho prestrieme na jablkovú plnku...(ja mám dosť veľké plechy, tak som musela kraje cesta pritlačiť prstami k sebe, aby plnka nevytiekla)
- potrieme celým rozšľahaným vajíčkom...popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry upiecť...
- hotový upečený jablčník posypeme ešte teplý, práškovým cukrom
- necháme vychladnúť a nakrájame na ľubovolné kúsky...-:)