Išelské koláčiky (kolieska) fotorecept
Foto: svetliii
Za tieto úžasné kolieska vám ručím. Celá rodina si prsty oblizovala, odporúčam robiť hneď z dvojitej dávky, lebo zmiznú len taký fukot. Treba Zobraziť celý popisZa tieto úžasné kolieska vám ručím. Celá rodina si prsty oblizovala, odporúčam robiť hneď z dvojitej dávky, lebo zmiznú len taký fukot. Treba dodržať ingrediencie.
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
130 g |
|
50 g |
|
100 g |
|
40 g mleté |
|
20 g |
|
1-2 ks (podľa veľkosti) |
|
1/2 ČL |
|
Orechová plnka: | |
50 g |
|
1-2 ks (podľa veľkosti) |
|
40 g mleté |
|
20 ml |
|
1 PL |
|
Na dokončenie: | |
|
|
90 g |
|
|
Postup
-
1
Preosejeme 130 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, pridáme 100 g masla, 40 g mletých vlašských orechov, 20 g kakaa, 1ks žĺtok (v prípade veľmi malého vajíčka aj 2 žĺtky), 1/2 ČL mletej škorice a všetko to spolu zmiešame na hladké cesto, ktoré môžeme dať odležať cez noc do chladničky.
-
2
Následne si cesto ešte spracujeme, vymiesime na doske a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku najlepšie 3-4 mm a vykrajujeme kolieska s formičkou s priemerom najlepšie cca 4 cm. Ukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C cca 10 minút.
-
3
Medzitým si pripravíme orechovo-rumovú plnku a to tak, že si nad parou v miske rozmixujeme (toto je dôležité, aby sa žĺtky tepelne upravili) 50 g práškového cukru a 1 žĺtok, mixujeme rýchlo a nie dlho, aby zo žĺtkov nebola praženica, chi chi. Pridáme 40 g mletých vlašských orechov a 20 ml rumu, 1 lyžica džemu (ríbezľový najlepšie, uvidíte, že iný sa tam tak nehodí) a všetko mixérom spojíme do hladkej plnky. Ak máte plnku ešte príliš riedku, pridajte ešte orechy, ak je zas príliš hustá, pridajte ešte rum. Plnka musí byť taká akurát, aby z koliesok nevytekala.
-
4
Ak máme kolieska aj plnku hotovú, pripravíme si vychladnuté kolieska na papier na pečenie a rozdelíme si ich na polovicu. Na prvú polovicu koliesok dáme ríbezľový džem (toto je dôležité! naozaj skúste ríbezľový, je to top, používam značku džemov Schwartau), nešetríme ním. Ja používam cukrárske vrecko, ktoré naplním džemom, špičku nastrihnem a plnenie mi ide od ruky. Na druhú polovicu koliesok nanesieme znovu cukrárskym vreckom orechovo-rumovú plnku. Následne džemové kolieska spojíme s tými orechovými.
-
5
Nad parou roztopíme čokoládu na varenie a pridám trochu Cery. Keď je čokoláda roztopená, spojené kolieska z jednej strany namočíme do čokolády a takto pokračujeme, až sa nám všetky minú.
-
6
Následne kolieska dozdobíme podľa vlastnej chuti, ja som ozdobila jedlým zlatom, pekanovými orechami a farebnými guličkami. Verte mi, že týmito koláčikmi ohúrite každého, vďaka ich skvelej chuti. Naozaj je to kombinácia, ktorá sa k sebe neuveriteľne hodí, ja robím na Vianoce pravidelne a zmiznú len taký fukot. Dobrú chuť.
A blahoželám k výhre. :)
Pripájam sa ku gratulácií za výhru😉
Jej ďakujem, ani som nevedela, iba v článku som sa dozvedela. Ste milá moc vam ďakujem, vážim si to.
🙏🏽🤎
Veľmi ďakujem, vážim si to🤎
Práveže vôbec, to sa vám iba zdá, nebojte, skúste niekedy ,a odporúčam hneď 2x dávka lebo zmiznú to vám rucim 🤗🌟🤎