Hydinová pečeňová paštéta

tothatibor - fotkatothatibor, 16. marca 2013

Príprava je jednoduchá z dostupných surovín so skvelým výsledkom. Pochádza zrejme z Francúzka, nepohrdnú ňou ani nároční gurmáni. Hodí sa na nedeľňajšie raňajky či Zobraziť celý popisPríprava je jednoduchá z dostupných surovín so skvelým výsledkom. Pochádza zrejme z Francúzka, nepohrdnú ňou ani nároční gurmáni. Hodí sa na nedeľňajšie raňajky či večere ale aj na slávnostné tabule.

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 100 °C

Suroviny

250 g
250 g
30 g
1 strúčik
1 ks
1 ks
20 g
1 čl
podľa chuti
5 g




Postup

  1. 1

    Kvalitnú pečeň (nie mrazenú) z hydiny odblaníme a pokrájame na malé kúsky. Cibuľu, jablko a cesnak ošúpeme a pokrájame, cesnak prelisujeme.

  2. 2

    Kým maslo roztopíme pečeň rozmixujeme a zamiešame vajíčko.

  3. 3

    Na malom množstve oleja zapeníme cibuľu, pridáme pokrájané jablko, hrozienka, tymián, cesnak a podusíme kým jablko nezmäkne.

  4. 4

    Do zmesi pečene a vajíčka primiešame podusenú zmes s jablkom a spolu do kašovita rozmixujeme.

  5. 5

    Do získanej hladkej zmesi postupne za stáleho miešania pridávame teplé roztopené maslo a prepasírujeme.

  6. 6

    Takto získanú zmes o objeme asi 500 ml nalejeme do zapekacej misky patričného objemu. Povrch posypeme zo zmesou sušenými provensálskych bylín a podľa vlastného vkusu ozdobíme napr. bobkovým listom, čili papričkami a zrnkami farebného korenia.

  7. 7

    Vložíme do rúry vyhriatej na 100ºC.

  8. 8

    Po 40 minútach pašteku z rúry vyberieme a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Potom odložíme do chladu. Servírujeme studené s obľúbeným pečivom či chlebom.

Diskusia k receptu

hubata
Asi vynechám hrozienka, ale to už je vec môjho hubatého jazyka. Pekný receptík aj foto.
neposed
pekny recept, podla surovin aj chutovo zarucene dobry, ale s obycajnou solou by to neslo?
tiginko
tiež ma zaujalo použitie rýchlosoli v tomto prípade, celkom nechápem jeho významu. Pokiaľ viem, používa sa na zachovanie peknej farby u šuniek a pod. Dokonca ani nie je použitá v postupe, ale to bude asi len nedopatrením...
tothatibor
Obyčajná soľ sa pridáva podľa chuti, zvyčajne oveľa viac než rýchlosoľ ktorá zabraňuje zmene farby najmä pri postupnej konzumácii tak ako u údenín. Namiesto hrozienok sa hodia aj sušené brusnice.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia