Hydinová pečeňová paštéta

Autor receptu: tothatibor

Príprava je jednoduchá z dostupných surovín so skvelým výsledkom. Pochádza zrejme z Francúzka, nepohrdnú ňou ani nároční gurmáni. Hodí sa na nedeľňajšie raňajky či večere ale aj na slávnostné tabule.

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Kvalitnú pečeň (nie mrazenú) z hydiny odblaníme a pokrájame na malé kúsky. Cibuľu, jablko a cesnak ošúpeme a pokrájame, cesnak prelisujeme.
  2. Kým maslo roztopíme pečeň rozmixujeme a zamiešame vajíčko.
  3. Na malom množstve oleja zapeníme cibuľu, pridáme pokrájané jablko, hrozienka, tymián, cesnak a podusíme kým jablko nezmäkne.
  4. Do zmesi pečene a vajíčka primiešame podusenú zmes s jablkom a spolu do kašovita rozmixujeme.
  5. Do získanej hladkej zmesi postupne za stáleho miešania pridávame teplé roztopené maslo a prepasírujeme.
  6. Takto získanú zmes o objeme asi 500 ml nalejeme do zapekacej misky patričného objemu. Povrch posypeme zo zmesou sušenými provensálskych bylín a podľa vlastného vkusu ozdobíme napr. bobkovým listom, čili papričkami a zrnkami farebného korenia.
  7. Vložíme do rúry vyhriatej na 100ºC.
  8. Po 40 minútach pašteku z rúry vyberieme a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Potom odložíme do chladu. Servírujeme studené s obľúbeným pečivom či chlebom.