Foto: sracz
Rcp som preložil z obalu na koreňovú zeleninu. V podtitulku je odkaz na Brendu Langton, majiteľku kaviarne „Cafè Brenda“. V anglickom slovníku je uvedené, Zobraziť celý popisRcp som preložil z obalu na koreňovú zeleninu. V podtitulku je odkaz na Brendu Langton, majiteľku kaviarne „Cafè Brenda“. V anglickom slovníku je uvedené, že „Potage“ je pomenovanie hustej polievky, pôvodne pochádzajúcej z Francúzska. Uvaril som, nám veľmi chutila, tak som sa rozhodol, že sa o jej chuť „podelím“ aj s Vami. Tunajší ½&½ môžete doma nahradiť „rovnodielnou emulziou“ sladkého mlieka a šľahačkovej smotany. Podobne je to aj s mixom koreňovej zeleniny, čo máte po ruke a čo Vám chutí!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks |
|
2 - 3 PL (alebo olivový) |
|
8 - 10 strúčikov |
|
1 200 - 1 500 g |
|
podľa chuti g |
|
podľa chuti g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 PL |
|
1 200 - 1 500 ml (alebo voda) |
|
200 - 250 ml (alebo ½&½) |
|
5 - 6 PL |
|
podľa potreby ks |
|
Postup
-
1
koreňovú zeleninu som kúpil už pripravenú v plastickom vrecúšku a vstupnú zostavu som doplnil podľa potreby; v hrnci na polievku som na veľkých „slzičkách“ postrúhal menšiu cibuľu a krátko ju orestoval až zavoňala
-
2
čas, počas ktorého sa restovala cibuľa, som využil na očistenie a pokrájanie zeleniny a cesnaku; lístky petržlenovej vňate som odložil na servírovanie a halúzky som pokrájal do polievkového základu
-
3
keď už bola cibuľa „redy“, pridal som ku nej na 40÷50 mm kúsky pokrájanú koreňovú zeleninu; mal som iba mrkvu v dvoch farbách, kvaku v dvoch farbách, rutabagu a petržlen, ale zostavu si môžete zvoliť podľa situácie vo Vašej komore, či pivnici (zvláštnu chuť získate aj pridaním pokrájaných topinambúr „slnečnice hľúznatej“); po premiešaní som medzi zeleninu pretlačil hrsť strúčikov cesnaku (~ 10 ks) a prikryté restoval asi 10´
-
4
podľa našich chutí som podusenú zeleninu okorenil, premiešal a krátko, 2÷3´ podusil , len aby sa zosnúbili vône a chute; potom som prilial zeleninový vývar (kľudne ho môžete nahradiť, kuracím, hovädzím, alebo len vlažnou vodou) a polievku rozohrial až na bod varu a nechal vrieť asi 30´, kedy už kúsky zeleniny boli mäkké
-
5
stĺmil som zdroj tepla na pomalý var, pomocou ponorného mixéra z nich „vykúzlil pyrè“,
-
6
ktoré som nadstavil šľahačkovou smotanou (keby som nemal, tak s ½&½), nechal krátko prevrieť (to aby sme sa „neočemerili“) a túto voňavé ľahko krémovú polievku
-
7
servíroval, posypanú lístočkami čerstvej petržlenovej vňate, s hriankami domáceho chlebíka (môžete použiť aj biele pečivo, alebo kúsky bagetky), ešte teplé potreté maslom
-
8
ako zákusok dobre poslúžili lievance s cottage cheese penou, ktorú som obohatil domácim brusnicovýn džemom a s čerstvými černicami. Pri ich príprave som postupoval podľa výbornej technológie @monty469 z TV, ktorej obaja veľmi pekne ďakujeme za inšpiráciu a zo sŕdc želáme krásne slnečné dni, plné úsmevov dobroprajných ľudí!
Diskusia k receptu