Hus pečená na sedliacky spôsob

peter64 - fotkapeter64, 16. septembra 2011

tento recept mám od svojej mamky.

Suroviny

1800-3000 g
1 čl
2 PL
3 dl
Plnka:
2 ks alebo žemľa
0,5 dl
2 PL
3 ks
150 g , (hydinová alebo vnutornosti)
30 g
1 čl
1 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Očistená,umytá a osužená hus sa naplní pripravenou plnkou,upevní motúzom (zašije sa) alebo kovovou ihlicou,osolí,vloží do pekáča,poleje sa roztopeným maslom,mierne podleje vývarom a pečie domäkka.Počas pečenia sa hus polieva výpekom-šťavou-a podľa potreby dolieva vývarom.Upečená hus sa vyberie a uchová v teple.Vypečený tuk sa zleje,výpek sa zaleje potrebným mnostvom vývaru,povarí,precedí a pridá sa trochu tuku zo zlitej masti z pečena.

  2. 2

    ,,Plnka": Olúpaný senvič sa navlhčí mliekom,pridá sa na masle podusená,nadrobno pokrájaná cibuľa so šalotkou, na drobné kocky nakrájaná pečeň alebo vnutornosti a zomletá slanina.K pripravenej smesi pridajú,olúpané,jaderníkou zbavené postrúhané jablká,podusené na masle.Nakoniec sa pridá najemno nakrájaná petržlenová vňať so šalviou,vajce,solí sa,okorení mletým čiernym korením,muškátovým orechom a spolu dobre premieša.Vhodné prílohy:rôzne upravené zemiaky,zeniakové knedle,žemlové knedle,rôzne upravená kapusta..

Diskusia k receptu

danca39
tak tento recept sa mi paci,pretoze aj ja podobne pripravujem hus,ale nikdy som nepouzila biele vino,musim skusit, a aj tak isto pouzivam ovocie /jablko,hruska/ale nikdy som nedusila na masle tak to skusim tiez.
zinnajdha
Hus som ešte nepiekla, iba kačku. Preto sa pýtam: ako dlho treba piecť tú "husu " ? Keď má aj tri kilá ? Morku pečiem na miernom ohni alebo na nižšej teplote celú noc...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia