Foto: stanci11
Mali sme kopisko hríbov, a ako vždy u nás doma, kusisko bryndze...tak reku, využime čo máme a vrhnime sa na pirohy...tak sme si s Zobraziť celý popisMali sme kopisko hríbov, a ako vždy u nás doma, kusisko bryndze...tak reku, využime čo máme a vrhnime sa na pirohy...tak sme si s maminou vymysleli, ukuchtili, potom sa len tak zaprášilo a už ich neni :D veru, raz za čas si treba dopriať takúto "sedliacku" maškrtu :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ako prvé sme si uvarili zemiaky hneď ráno, aby riadne vychladli...ešte lepšia je varianta uvariť deň vopred, ale to sme ešte netušili čo budeme mať v pláne samozrejme :D
- 2
Hríbiky sme očistili a prepláchli vodou (všade samé ihličie :D)...Nakrájané na kúsky (akože chceli to byť kocky, ale :D) sme ich hodili do hrnca s rozohriatou masťou a posolili...
- 3
...po chvíľke dusenia sa masť pod hríbmi zakalila...
- 4
...a od tohto momentu ich treba dusiť až do opätovného vyčerenia masti - trvalo to ale dobrých 20-30 min. (samozrejme, čím viacej hríbov, tým dlhšia doba)...číra masť znamená že sú čisté a nič sa z nich už neuvoľňuje...
- 5
Kým sa dusili hríby, tak sme mali dosť času na zemiakové cesto - najskôr nastrúhať zemiaky na hrubom strúhadle, pridať jedno vajíčko, hladkú múku tak od oka (na záver to bolo 300g) a samozrejme soľ... a miesili sme klasicky rukami...cesto by malo byť na záver pomerne tuhé aby šlo vyvaľkať...odporúčam pridávať múku postupne, predsalen každé zemiaky sa správajú málinko inak :)
- 6
Cesto sme vyvaľkali na asi 3 mm hrúbku a porezali na štvorčeky...
- 7
A potom sme ich trpezlivo plnili - plátok bryndze, nato podusené hríby a počastovať trochou mletého čierneho korenia :)
- 8
Nakoniec sme miesto klasických pirohov balili akési balíčky, lebo tie hríby boli také šišaté, že to šlo lepšie takto :D
- 9
Hotové sme opatrne vložili do vriacej osolenej vody, počkali kým vyplávajú navrch a nechali povariť ešte 3-5 minút...to už sa aj varecha smiala, lebo však už bolo takmer takmer hotovo :D
- 10
Hotové pirohy sme vybrali sitkom, prešupli do misy s maslom, premiešali a mohlo sa podávať!!
- 11
A podávali sme posypané škvarkami a zbytkom bryndze (dokonca aj nedôverčivý ocino bol spokojný, lebo zbadal kúsok mäsa :D) No mňam!!! Hríbovú sezónu si proste treba naplno užiť nie? :)
- 2
moze to byt dobrota velka
nam mamina robievala aj original hubovu prazenicu do pirohov, ale uplne najradsej sme ju mali v ceste na pare, ako buchty alebo knedlu, s dusenou kyslou kapustou a slaninkou, mnam :-)
prší..no tu teraz huby nie sú..žeby začali rásť..??
príjemná návšteva u teba..:-)
jednoznačne po zásluhe 5* a kk :-)
vidí sa mi, že si mala čerstvé pravé hríby. prezradíš nám aké konkrétne?
je radosť sa na ne pozerať :-)
ja mam rada bryndzu iba studena vo forme natierky, tepla mi nechuti, taku vyskerenu varesku mam aj ja :-)
Rádo se stalo! Vidím, že jsi ranní ptáče, oh! Já jsem sova - jako vyšitá. Krásný den a bezva dovču v domácím prostředí, užij si to!! Mávám!
noooo, kuriatka sú lahôdka a celá zmes Tvojich hríbov jednoznačne maškrtnému jazýčku lahodiaca delikatessa a ešte k tomu čerstvých. Veľká Pochvala pre Teba!!!
mam tam aj dalsie varianty, osvedcilo sa mi dat pod huby zemiaky a mas cely pokrm jednym vrzom: varecha.pravda.sk/recepty/hubovy-pekac-c-2-peceny-aj-so-z...
@Afataga : krásne máš oba tie pekáče!!! Rozhodne vyskúšam! a asi aj so zemiakmi presne, nech je to 2v1 :)
varecha.pravda.sk/recepty/houby-makove-fotorecept/31694-r...
a @Cesminaz , batôžky je ten výraz ktorý som hľadala :D my vlastne aj slivkové gule robíme ako batôžky :D