Hubovo-bryndzové pirohy fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 9. augusta 2016
Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept)
Foto: stanci11

Mali sme kopisko hríbov, a ako vždy u nás doma, kusisko bryndze...tak reku, využime čo máme a vrhnime sa na pirohy...tak sme si s maminou vymysleli, ukuchtili, potom sa len tak zaprášilo a už ich neni :D veru, raz za čas si treba dopriať takúto "sedliacku" maškrtu :)

5-6
porcií
50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
300 g
250 g
1 ks
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé sme si uvarili zemiaky hneď ráno, aby riadne vychladli...ešte lepšia je varianta uvariť deň vopred, ale to sme ešte netušili čo budeme mať v pláne samozrejme :D

  2. 2

    Hríbiky sme očistili a prepláchli vodou (všade samé ihličie :D)...Nakrájané na kúsky (akože chceli to byť kocky, ale :D) sme ich hodili do hrnca s rozohriatou masťou a posolili...

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...po chvíľke dusenia sa masť pod hríbmi zakalila...

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a od tohto momentu ich treba dusiť až do opätovného vyčerenia masti - trvalo to ale dobrých 20-30 min. (samozrejme, čím viacej hríbov, tým dlhšia doba)...číra masť znamená že sú čisté a nič sa z nich už neuvoľňuje...

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa dusili hríby, tak sme mali dosť času na zemiakové cesto - najskôr nastrúhať zemiaky na hrubom strúhadle, pridať jedno vajíčko, hladkú múku tak od oka (na záver to bolo 300g) a samozrejme soľ... a miesili sme klasicky rukami...cesto by malo byť na záver pomerne tuhé aby šlo vyvaľkať...odporúčam pridávať múku postupne, predsalen každé zemiaky sa správajú málinko inak :)

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto sme vyvaľkali na asi 3 mm hrúbku a porezali na štvorčeky...

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A potom sme ich trpezlivo plnili - plátok bryndze, nato podusené hríby a počastovať trochou mletého čierneho korenia :)

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec sme miesto klasických pirohov balili akési balíčky, lebo tie hríby boli také šišaté, že to šlo lepšie takto :D

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotové sme opatrne vložili do vriacej osolenej vody, počkali kým vyplávajú navrch a nechali povariť ešte 3-5 minút...to už sa aj varecha smiala, lebo však už bolo takmer takmer hotovo :D

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové pirohy sme vybrali sitkom, prešupli do misy s maslom, premiešali a mohlo sa podávať!!

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A podávali sme posypané škvarkami a zbytkom bryndze (dokonca aj nedôverčivý ocino bol spokojný, lebo zbadal kúsok mäsa :D) No mňam!!! Hríbovú sezónu si proste treba naplno užiť nie? :)

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

32 komentárov k receptu
@Stanci21 krásná práce, bezva suroviny, fajnový recept! Pirohy vám vyšly nádherně! Zdravím tebe i maminku, jste holky šikulky! Nepochybuji, že byly výborné, tatko se má jako na kraji v nebi s takovými šikovnými kuchárkami! Má se mi zase o čem zdát, chjo
suhlasim do bodky,uzit si to treba:-)
moze to byt dobrota velka
nam mamina robievala aj original hubovu prazenicu do pirohov, ale uplne najradsej sme ju mali v ceste na pare, ako buchty alebo knedlu, s dusenou kyslou kapustou a slaninkou, mnam :-)
@Smejkad : tyyjo, tak s tou praženicou nepoznám ale páči sa mi to!! :D bude zmena :D a vidíš na kapuste nás to tiež nenapadlo a pritom ju máme,,,takže ďakujem za tipy a chcem víkend :D tam je priestor na takéto vyváranie :D
nádhera pre oči...vôňa až sem...chuť výborná..iba do cesta vajíčko nedám-zbytočné-to viem..

prší..no tu teraz huby nie sú..žeby začali rásť..??

príjemná návšteva u teba..:-)
@Veronikkka : ďakujem veľmi pekne a prezradím :) - tie žlté sú kuriatka jedlé, a v tom sitku je taká zmes - dva druhy kozákov, suchohríby a tzv. sináky/modráky - správny názov som práve dogooglila a je to "hríb zrnitohlúbikový"; to som ani netušila že sa tak volá popravde :)
@Stanci11 (10.8.2016 05:09)
Rádo se stalo! Vidím, že jsi ranní ptáče, oh! Já jsem sova - jako vyšitá. Krásný den a bezva dovču v domácím prostředí, užij si to!! Mávám!
@Afataga : ja som to mala kedysi podobne, ani bryndzové halušky som nejedla,,,ale chuťové poháriky sa vyvinuli aj smerom k teplej bryndzi :D podobne sa mi to aj s olivami podarilo :D inak tie vyškerené varechy sú podľa mňa super, akosi rozveselia to varenie vždy :)
ááách, milá @Stanci , keby si vedela, koľko ma stálo námahy naučiť sa názvy pravých hríbov a rozlišovať ich medzi sebou a od iných húb.
noooo, kuriatka sú lahôdka a celá zmes Tvojich hríbov jednoznačne maškrtnému jazýčku lahodiaca delikatessa a ešte k tomu čerstvých. Veľká Pochvala pre Teba!!!
@Veronikkka ďakujem moc :) a vieš, hlavne že vieme ktoré sú jedlé, to že nám sem tam unikne správny názov snáď toľko nevadí :D

@Afataga : krásne máš oba tie pekáče!!! Rozhodne vyskúšam! a asi aj so zemiakmi presne, nech je to 2v1 :)

Júúj.Vyzerajú fajnovo a musia chutiť božsky.Skvelý nápad ste dostali s maminkou.Niečo nové z húb.Manžel je tiež hubár,len akosi ešte nebol čas ísť na huby.No keď budú urobím podľa teba.
Pači sa mi receptik, pirohy ja milujem ci uz bryndzové alebo sladké mam rada vsetky...no a tie tvoje vyzerajú ozaj skvelo s tými hubami je to paráda dala by som si ihned, pozdravujem a prajem este pekný dníček, 5* a samozrejme K.K :-)
Výborný nápad! Recept sa mi veľmi páči. Pirohy som ešte nerobila a preto ďakujem za nápad. Recept samozrejme ukladám a ja si ešte do svojho urobím poznámku, že huby podusím na cibuľke, poprípade pirohy polejem s oškvarkami v ktorých sa upiekla do ružova cibuľka. Skvelý nápad. Ďakujem.

Pridaj komentár k receptu: