Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Mali sme kopisko hríbov, a ako vždy u nás doma, kusisko bryndze...tak reku, využime čo máme a vrhnime sa na pirohy...tak sme si s maminou vymysleli, ukuchtili, potom sa len tak zaprášilo a už ich neni :D veru, raz za čas si treba dopriať takúto "sedliacku" maškrtu :)

5-6
porcií
50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé sme si uvarili zemiaky hneď ráno, aby riadne vychladli...ešte lepšia je varianta uvariť deň vopred, ale to sme ešte netušili čo budeme mať v pláne samozrejme :D
  2. Hríbiky sme očistili a prepláchli vodou (všade samé ihličie :D)...Nakrájané na kúsky (akože chceli to byť kocky, ale :D) sme ich hodili do hrnca s rozohriatou masťou a posolili...
  3. ...po chvíľke dusenia sa masť pod hríbmi zakalila...
  4. ...a od tohto momentu ich treba dusiť až do opätovného vyčerenia masti - trvalo to ale dobrých 20-30 min. (samozrejme, čím viacej hríbov, tým dlhšia doba)...číra masť znamená že sú čisté a nič sa z nich už neuvoľňuje...
  5. Kým sa dusili hríby, tak sme mali dosť času na zemiakové cesto - najskôr nastrúhať zemiaky na hrubom strúhadle, pridať jedno vajíčko, hladkú múku tak od oka (na záver to bolo 300g) a samozrejme soľ... a miesili sme klasicky rukami...cesto by malo byť na záver pomerne tuhé aby šlo vyvaľkať...odporúčam pridávať múku postupne, predsalen každé zemiaky sa správajú málinko inak :)
  6. Cesto sme vyvaľkali na asi 3 mm hrúbku a porezali na štvorčeky...
  7. A potom sme ich trpezlivo plnili - plátok bryndze, nato podusené hríby a počastovať trochou mletého čierneho korenia :)
  8. Nakoniec sme miesto klasických pirohov balili akési balíčky, lebo tie hríby boli také šišaté, že to šlo lepšie takto :D
  9. Hotové sme opatrne vložili do vriacej osolenej vody, počkali kým vyplávajú navrch a nechali povariť ešte 3-5 minút...to už sa aj varecha smiala, lebo však už bolo takmer takmer hotovo :D
  10. Hotové pirohy sme vybrali sitkom, prešupli do misy s maslom, premiešali a mohlo sa podávať!!
  11. A podávali sme posypané škvarkami a zbytkom bryndze (dokonca aj nedôverčivý ocino bol spokojný, lebo zbadal kúsok mäsa :D) No mňam!!! Hríbovú sezónu si proste treba naplno užiť nie? :)