Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept)
Autor receptu: stanci11
Mali sme kopisko hríbov, a ako vždy u nás doma, kusisko bryndze...tak reku, využime čo
máme a vrhnime sa na
pirohy...tak sme si s maminou vymysleli, ukuchtili, potom sa len tak zaprášilo a už ich
neni :D veru, raz za čas si treba
dopriať takúto "sedliacku" maškrtu :)
5-6 porcií |
50 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako prvé sme si uvarili zemiaky hneď ráno, aby riadne vychladli...ešte lepšia je varianta uvariť deň vopred, ale to sme ešte netušili čo budeme mať v pláne samozrejme :D
- Hríbiky sme očistili a prepláchli vodou (všade samé ihličie :D)...Nakrájané na kúsky (akože chceli to byť kocky, ale :D) sme ich hodili do hrnca s rozohriatou masťou a posolili...
- ...po chvíľke dusenia sa masť pod hríbmi zakalila...
- ...a od tohto momentu ich treba dusiť až do opätovného vyčerenia masti - trvalo to ale dobrých 20-30 min. (samozrejme, čím viacej hríbov, tým dlhšia doba)...číra masť znamená že sú čisté a nič sa z nich už neuvoľňuje...
- Kým sa dusili hríby, tak sme mali dosť času na zemiakové cesto - najskôr nastrúhať zemiaky na hrubom strúhadle, pridať jedno vajíčko, hladkú múku tak od oka (na záver to bolo 300g) a samozrejme soľ... a miesili sme klasicky rukami...cesto by malo byť na záver pomerne tuhé aby šlo vyvaľkať...odporúčam pridávať múku postupne, predsalen každé zemiaky sa správajú málinko inak :)
- Cesto sme vyvaľkali na asi 3 mm hrúbku a porezali na štvorčeky...
- A potom sme ich trpezlivo plnili - plátok bryndze, nato podusené hríby a počastovať trochou mletého čierneho korenia :)
- Nakoniec sme miesto klasických pirohov balili akési balíčky, lebo tie hríby boli také šišaté, že to šlo lepšie takto :D
- Hotové sme opatrne vložili do vriacej osolenej vody, počkali kým vyplávajú navrch a nechali povariť ešte 3-5 minút...to už sa aj varecha smiala, lebo však už bolo takmer takmer hotovo :D
- Hotové pirohy sme vybrali sitkom, prešupli do misy s maslom, premiešali a mohlo sa podávať!!
- A podávali sme posypané škvarkami a zbytkom bryndze (dokonca aj nedôverčivý ocino bol spokojný, lebo zbadal kúsok mäsa :D) No mňam!!! Hríbovú sezónu si proste treba naplno užiť nie? :)