Foto: finczi
Ak mám mrazené podpinky/podpňovky/, varím ju aj v zime na spestrenie jedálnička - čo som urobila aj teraz v čase skorej jari...
príprava
tepelná úprava
Suroviny
asi 50 dkg (v sezóne čerstvé) |
|
podľa chuti |
|
1 ks (alebo jarná) |
|
2 PL (alebo olej) |
|
1 - 2 ČL (závisí od množstva polievky) |
|
podľa chuti |
|
1 - 2 PL |
|
1 ks |
|
(alebo aj hubový bujón) |
|
podľa potreby |
|
(nemusí byť) |
|
Postup
-
1
Do hrnca s vodou som dala balíček mrazených húb / podpiniek /. Pred zamrazením boli očistené, pokrájané, umyté, prevarené, opláchnuté studenou vodou a odkvapkané / tak to robievame my doma /.
-
2
Pridala som jednu jarnú, pokrájanú cibuľku a varila som zhruba 20 minút.
-
3
Keď boli huby už polomäkké, pripravila som si jemnú zápražku z masti, hlad.múky a červenej mletej papriky, vliala som do polievky.
-
4
Pridala som dve kocky hubového bujónu / to som ho vyskúšala, inak bujóny používam veľmi zriedka /, ochutila som ešte peprom a soľou. Pripravila som si liate cesto z jedného vajíčka, asi 3 ČL hladkej múky a štipky soli.
-
5
Po dôkladnom vymiešaní som lievančeky vliala do polievky, premiešala / treba premiešavať aj pri liatí, aby sa cestíčko nespojilo do guľky /. Na záver som pridala / pokrájanú, mrazenú - mrazím si ju na sklonku augusta / petržlenovú vňať.
-
6
Kto má rád majoránku, môže vyskúšať. Ja ju do tejto polievky nedávam, ale nie je vylúčené, že to raz skúsim... Po prevarení je polievka hotová. Toto poľahky zvládnu aj začiatočníci. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu