Hruškový džem
Hruškovo-citrusový džem s koňakom
Autor receptu: ellie17
Džem z hrušiek a pomarančov, jemne kyslastý, doplnený arómou koňaku. Skvelý na palacinky, pečivo či do koláčov.
|
7-8 porcií |
20 minút príprava |
10 minút na 120 °C |
Postup
- Poháre a viečka dôkladne umyjeme.
Vysterilizujeme ich 10 minút v rúre pri 120 °C alebo 5 minút vo vriacej vode.
Položíme na čistú utierku hore dnom.
- Hrušky ošúpeme, rozkrojíme, vyberieme jadrovník. Nakrájame na malé kocky.
Pomaranče ošúpeme tak, aby nezostala biela kôra, zbavíme šupiek tak, aby ostala len dužina.
Všetko vložíme do veľkého hrnca.
- Pridáme citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a vodu.
Premiešame a necháme 10 minút postáť, aby hrušky pustili šťavu.
- Z celkového množstva cukru odoberieme 2–3 PL a premiešame ho v miske s Gelfixom.
- Ovocie privedieme na strednom ohni k varu.
Keď začne vrieť, prisypeme Gelfix zmiešaný s odobratým cukrom.
Intenzívne miešame cca 1 minútu.
- Prisypeme zvyšný cukor.
Znova privedieme k prudkému varu a miešame 4–5 minút.
Lopatkou kontrolujeme hustotu (kvapka na tanieriku musí tuhnúť).
- Stiahneme z ohňa, vlejeme koňak a dôkladne premiešame.
- Horúci džem nalejeme až po okraj do horúcich pohárov.
Okraje utrieme čistou utierkou.
Uzavrieme viečkami.
Poháre obrátime hore dnom na 5 minút, potom ich otočíme späť.
- Necháme vychladnúť na utierke.
Džem dosiahne konečnú hustotu po 24 hodinách.