Hruškový džem

Hruškovo-citrusový džem s koňakom

Autor receptu: ellie17

Džem z hrušiek a pomarančov, jemne kyslastý, doplnený arómou koňaku. Skvelý na palacinky, pečivo či do koláčov.

7-8
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 120 °C

Suroviny

Postup

  1. Poháre a viečka dôkladne umyjeme. Vysterilizujeme ich 10 minút v rúre pri 120 °C alebo 5 minút vo vriacej vode. Položíme na čistú utierku hore dnom.
  2. Hrušky ošúpeme, rozkrojíme, vyberieme jadrovník. Nakrájame na malé kocky. Pomaranče ošúpeme tak, aby nezostala biela kôra, zbavíme šupiek tak, aby ostala len dužina. Všetko vložíme do veľkého hrnca.
  3. Pridáme citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a vodu. Premiešame a necháme 10 minút postáť, aby hrušky pustili šťavu.
  4. Z celkového množstva cukru odoberieme 2–3 PL a premiešame ho v miske s Gelfixom.
  5. Ovocie privedieme na strednom ohni k varu. Keď začne vrieť, prisypeme Gelfix zmiešaný s odobratým cukrom. Intenzívne miešame cca 1 minútu.
  6. Prisypeme zvyšný cukor. Znova privedieme k prudkému varu a miešame 4–5 minút. Lopatkou kontrolujeme hustotu (kvapka na tanieriku musí tuhnúť).
  7. Stiahneme z ohňa, vlejeme koňak a dôkladne premiešame.
  8. Horúci džem nalejeme až po okraj do horúcich pohárov. Okraje utrieme čistou utierkou. Uzavrieme viečkami. Poháre obrátime hore dnom na 5 minút, potom ich otočíme späť.
  9. Necháme vychladnúť na utierke. Džem dosiahne konečnú hustotu po 24 hodinách.