Hrnčekový tvarohovo-marhuľový strúhaný koláč fotorecept
Foto: olinecka
Jednoduchý koláčik, ktorý zvládnu aj začiatočníci, poteší aj najnáročnejších.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
2 hrnčeky (1 hrnček = 250 ml) |
|
1 hrnček |
|
250 g (alebo Palmarin) |
|
1 bal. |
|
1/2 bal. |
|
1 ks |
|
4 PL |
|
Plnka: | |
500 g |
|
250 g |
|
3 ks |
|
4 ks |
|
1 bal. |
|
1 bal. (v prášku) |
|
z 1 citróna |
|
1/2 hrnčeka |
|
(z kompótu alebo čerstvé) |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku preosejeme, nastrúhame k nej studené maslo a pridáme zbytok surovín.
-
2
Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Odložíme do mrazničky stuhnúť aspoň na 30 minút.
-
3
Suroviny na plnku.
-
4
Žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom vymiešame do hladka. Primiešame tvaroh, citrónový puding, nastrúhanú citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do tvarohovej zmesi. Marhuľový kompót scedíme, necháme odkvapkať pokrájame na menšie kúsky.
-
5
Plech 25x30 cm vymastíme maslom. Jednu časť stuhnutého cesta nastrúhame na strúhadle.
-
6
Na nastrúhané cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku a rozložíme pokrájané marhule.
-
7
Navrch nastrúhame druhu časť cesta. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 35 minút.
-
8
Po upečení necháme koláčik vychladnúť pokrájame na kocky, rezy podľa seba.
Diskusia k receptu