Tvarohový koláč
Hrnčekový tvarohovo-marhuľový strúhaný koláč (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jednoduchý koláčik, ktorý zvládnu
aj začiatočníci, poteší aj
najnáročnejších.
20 porcií |
30 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Múku preosejeme, nastrúhame k nej studené maslo a pridáme zbytok surovín.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Odložíme do mrazničky stuhnúť aspoň na 30 minút.
- Suroviny na plnku.
- Žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom vymiešame do hladka. Primiešame tvaroh, citrónový puding, nastrúhanú citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do tvarohovej zmesi. Marhuľový kompót scedíme, necháme odkvapkať pokrájame na menšie kúsky.
- Plech 25x30 cm vymastíme maslom. Jednu časť stuhnutého cesta nastrúhame na strúhadle.
- Na nastrúhané cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku a rozložíme pokrájané marhule.
- Navrch nastrúhame druhu časť cesta. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 35 minút.
- Po upečení necháme koláčik vychladnúť pokrájame na kocky, rezy podľa seba.