Hríbová omáčka fotorecept

evusik - fotkaevusik, 10. augusta 2010
Hríbová omáčka (fotorecept)
Foto: evusik

Tento recept patrí do tradičnej kuchyne môjho manžela. V ich rodine sa táto kyslá hríbová omáčka robí aj na Vianoce, čo som ja dovtedy Zobraziť celý popisTento recept patrí do tradičnej kuchyne môjho manžela. V ich rodine sa táto kyslá hríbová omáčka robí aj na Vianoce, čo som ja dovtedy vôbec nepoznala. Aj keď sa to volá omáčka, je to vlastne samostatné jedlo.

6
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 ks
1-2 ks
1 PL
2 kelímky
1 PL




Postup

  1. 1

    Na omáčku sú najlepšie hríby "slizké" také ktoré sa akoby trošku rozvaria a oslizia. Ja som použila kozáky, masláky alebo suchohríby. Hríby očistíme, nakrájame, zabaríme vriacou vodou, necháme pár minút postáť, scedíme, prelejeme studenou vodou...

    Hríbová omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na masti osmahneme pokrájanú cibuľku, pridáme scedené hríby a očistené na kocky nakrájané zemiaky. Zalejeme vodou, osolíme, pridáme celú rascu, mleté čierne korenie a povaríme až sú zemiaky mäkké.

    Hríbová omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky si dáme kyslú smotanu a začneme prilievať horúcu vodu z omáčky a metličkou šľaháme až sa nám teploty vymenia....

    Hríbová omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    čiže smotana z horúcou vodou vytvoria teplú smotanu a tú vylejeme naspäť k hríbom. Takto sa nám nemôže stať, že sa nám kyslá smotana zdrcne.

    Hríbová omáčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver pridáme vo vode rozmiešanú lyžicu hladkej múky, povaríme a ochutíme, prípadne okyselíme octom.

    Hríbová omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s chlebom, ale omáčka je výborná aj s kolienkami, s fašírkou, skrátka ako príloha aj ako samostatné jedlo.

    Hríbová omáčka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a toto je včerajší úlovok môjho manžela :-) dubáky sme rozdali a z ostatných hríbov som robila túto omáčku

    Hríbová omáčka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

satin2
Ja robím podobne kyslé hríby ,len dávam smotanu na varenie a cesnakovú zásmažku s hladkou múkou.......
barborao
neuveritelne!! toto je nadhera!! mat tak pristup k takymto protriednym hribikom, som s siedmom nebi!! :)
evusik
@satin u nás zas smotana na varenie moc nejde, naši majú radšej kyslú, ale to je len taký malý detail, každý si dá to čo mu chutí..... @barbarao ja mám dodávateľa, môjho manžela, ktorý je fanatik na hľadanie hríbov, takže mám každý rok dobré zásoby aj keď tento rok je extrémne vydarený. Ty v Anglicku asi také možnosti nemáš :-)
honestka
mozem urobit iba ak si ich nahradim sampinonom, ale to mi neda zadostucinenie a nebude chutit ako hrib z lesa... skoda.
Evusik, tolko krasnych hub som videla vo vasich poslednych receptoch tu, ze mi je uprimne luto nebyt momentalne doma, zajst do lesa- aby som si ich priniesla sem.
jerica
Hríbová , hlavne keď si ich aj nazbieram , tá musí chutiť , to ani nie je pravda , že sú teraz nazbierané. Hríby na krupici , to sme mávali keď sme boli na prázdninách v Modre u babky.
satin2
Evusik to máš pravdu...100 ludí -100 chutí ,teraz je hríbov,ja to už
nemám kde sušiť........
marienka44
Ja nemam nasusene hriby, som sama a nemam s kym ist tu na dolniakoch do haja na huby. Zavidim. Na Vianoce do kapustnice budem musiet kupit na trhu ako vlani. Vcera som vlanajsie hriby vyhodila, nakolko zmoloveli. Pochadzam z BB a ako deti sme chodili s rodicmi do lesa na jahody a na huby.
pravdah
Skus bez zahustovania mukou, iba uplne rozvarene zemiaky, pred dovarenim pridaj nakrajanu pikantnu klobasku a na zaver susene slivky. To je ta prava "luteranska" vianocna omacka :-)
evusik
@pravdah zahusťovanie zemiakmi poznám a používam, buď dám zemiaky na dvakrát, tie prvé sa rozvaria, alebo časť zemiakov pokrájam celkom na drobno a tie sa rozvaria. To so sušenými slivkami a klobáskou určite vyskúšam, díky za tip :-)
evanaaa
marienka44, ak budeš mať nasušené hríby, daj do pohára v ktorom ich máš, bobkový list proti molom, ale to asi vieš.
tinca
@marienka presne ako radí @evanaaa. Hríby skladovať v uzavretej nádobe, ja ich prechovávam v sklenom pohári a okrem bobkového listu, pridávam aj niekoľko zrniek čierneho korenia. Ja to škoda, veď sušené dubáky sú nekresťansky drahé.
sracz
Výborne - Evusik - fantastický variant (aj so všetkými koments) na našu "vihodňarsku" mačanku, k Vianociam (ale aj mimo ne) sme ju v našich rodinách varievali s "juškou" z kyslej (kvašnej) kapusty. Oprobuj, ochutnaj a uvidíš, či neuvidíš! A propos, sušené huby uskladňujem celoročne v mrazničke a mám s moľami a inou háveďou pokoj. Krásna práca pri sporáku, s foťákom i s klávesnicou! Ďakujem!
evusik
odkedy som prišla o 5 litrový pohár plný sušených dubákov dávam sušené hríby tiež do mrazáku, istota je istota. @sracz ja ďakujem ... a určite vyskúšam
zitar
ja tiež mám radšej smotanu kyslú, ako na varenie, a do sušených hríbov dávam ako tinca aj zrnká čierneho korenia
bozulka
@evu šík, takto hríbovú omáčku so zemiakmi nepoznám.Mám veľkú misu dubákov v chladničke,dnes sme mali praženicu,lebo nebolo času variť,ale vyskúšam tvoj receptík.Vidím,že k tomu máte chlebík a nie knedľu.S kyslou kapustou robievam aj ja a je to výborné jedlo.
Sušené hríby uchovávam ako píše @tinca , bobkový list,čierne korenie,ale posypem mletým,tak som to dostávala od môjho brata-veľkého hubára.Hríby musia byť úplne vysušené,ja tak uchovávam aj 2 roky bez problémov.Lebo si musím nechať rezervu - čo keď budúcu sezónu nebudú.
fionecka
ja ju robievam, ale pridávam ešte celé čierne korenie a bobkový list ... mňam! Zajtra ideme do lesa a dúúúúfam, že niečo nájdeme a uvaríme si ju!
zofos
Omáčka vyzerá výborne ale výborná je aj z podrvených sušených hríbov.K ich uskladneniu iba toľko: základ je hríby kvalitne vysušiť,musia HRKAŤ a keď nemáte poháre so širokým zabrúseným hrdlom,dajte ich do mikroténových sáčkov a sáčky do čistého vedra od primalexu.Vrchnák musí stopercentne sedieť a takto uložené hríby nestarnú a ak ich máte dosť vydržia aj niekoľko rokov. Mám to odskúšané 30 rokov nikdy mi nezmoľavel ani hríbik.Výborné sú aj plechové nádoby z fritovacieho oleja ,tiež musí vrchnák presne sedieť.Vyskúšajte.
evusik
@zofos ha-ha že vydržia aj niekoľko rokov :-) tak to u nás neexistuje... ak je dobrý rok tak rozdávame (hlavne deťom) samozrejme si vždy čosi schovám pre prípad, že by hríby na ďaľší rok nerástli. Minulý rok nerástli, tak sa moje zásoby skoro celé minuli, dúfam, že tento rok bude lepší :-)
ďakujem za dobré rady, dúfam, že poslúžia aj ostatným....
pridám aj ja moju radu, teda ako to robím ja - krásne dubáky suším, som na ne tak lakomá, že ich radšej dám do mrazáka, tak sa o ne bojím... ostatné hríby pokrájam, zalejem vriacom vodou, scedím, ochladím studenou vodou a dávam si ich do takých štvorcových formičiek, sú po podložky z keksíkov a veľmi sa mi osvedčili, dám do mrazničky, keď zamrznú vyklopím a dám buď do sáčku alebo krabice. Čiže vytvorím si také hríbové kocky ako polotovar. Keď potrebujem vyberiem si koľko kociek chcem. Používam tak na polievku, omáčku, pod mäso a nemusím ani rozmrazovať.
dia11
vynikajúce..robila som z mrazených hríbov, a podarilo sa.:-)
vrbovcjanka
2. krát som ju robila a 2. krát sa mi zgrcla... :-( robila som podla receptu - zmiesat smotanu pomaly s teplym vyvarom a potom to vliat do polievky, no nepodarilo sa mi to aj tak :-( No nevadi, aj tak chuti fantasticky :-))
evusik
@vrbovcjanka tak to ma mrzí... ja takto robím roky rokúce a nezdrcla sa mi nikdy... dobré je vybrať smotanu s chladničky aby získala izbovú teplotu... ak sa ti to 2x nepodarilo ja by som ešte vyskúšala tak ako píšem zriediť smotanu horúcim vývarom nie v miske ale v hrnci a dať to povariť samotné .... ak by sa ti to predsa zdrclo zobrať ponorný mixér a premixovať a až potom pridať hríby... potom bude určite hladká, krémová :-)
2010
Aj ked mame rozlicne nazory tuto omacku robim presne tak isto - vyborny recept , bol vcera plus trocha extra dekoracie -)



evusik
@2010 čo sa týka varenia tak asi rovnaké.... a čo sa týka ostatného tak asi vieš čo mi vadí... ale veď by sme sa nudili keby sme boli všetci rovnaký :o)
omáčka krásna... foto tiež, ale to je u teba normálne... díky za pridanie :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia