Foto: evusik
Tento recept patrí do tradičnej kuchyne môjho manžela. V ich rodine sa táto kyslá hríbová omáčka robí aj na Vianoce, čo som ja dovtedy Zobraziť celý popisTento recept patrí do tradičnej kuchyne môjho manžela. V ich rodine sa táto kyslá hríbová omáčka robí aj na Vianoce, čo som ja dovtedy vôbec nepoznala. Aj keď sa to volá omáčka, je to vlastne samostatné jedlo.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na omáčku sú najlepšie hríby "slizké" také ktoré sa akoby trošku rozvaria a oslizia. Ja som použila kozáky, masláky alebo suchohríby. Hríby očistíme, nakrájame, zabaríme vriacou vodou, necháme pár minút postáť, scedíme, prelejeme studenou vodou...
-
2
na masti osmahneme pokrájanú cibuľku, pridáme scedené hríby a očistené na kocky nakrájané zemiaky. Zalejeme vodou, osolíme, pridáme celú rascu, mleté čierne korenie a povaríme až sú zemiaky mäkké.
-
3
Do misky si dáme kyslú smotanu a začneme prilievať horúcu vodu z omáčky a metličkou šľaháme až sa nám teploty vymenia....
-
4
čiže smotana z horúcou vodou vytvoria teplú smotanu a tú vylejeme naspäť k hríbom. Takto sa nám nemôže stať, že sa nám kyslá smotana zdrcne.
-
5
Na záver pridáme vo vode rozmiešanú lyžicu hladkej múky, povaríme a ochutíme, prípadne okyselíme octom.
-
6
Podávame s chlebom, ale omáčka je výborná aj s kolienkami, s fašírkou, skrátka ako príloha aj ako samostatné jedlo.
-
7
a toto je včerajší úlovok môjho manžela :-) dubáky sme rozdali a z ostatných hríbov som robila túto omáčku
Evusik, tolko krasnych hub som videla vo vasich poslednych receptoch tu, ze mi je uprimne luto nebyt momentalne doma, zajst do lesa- aby som si ich priniesla sem.
nemám kde sušiť........
Sušené hríby uchovávam ako píše @tinca , bobkový list,čierne korenie,ale posypem mletým,tak som to dostávala od môjho brata-veľkého hubára.Hríby musia byť úplne vysušené,ja tak uchovávam aj 2 roky bez problémov.Lebo si musím nechať rezervu - čo keď budúcu sezónu nebudú.
ďakujem za dobré rady, dúfam, že poslúžia aj ostatným....
pridám aj ja moju radu, teda ako to robím ja - krásne dubáky suším, som na ne tak lakomá, že ich radšej dám do mrazáka, tak sa o ne bojím... ostatné hríby pokrájam, zalejem vriacom vodou, scedím, ochladím studenou vodou a dávam si ich do takých štvorcových formičiek, sú po podložky z keksíkov a veľmi sa mi osvedčili, dám do mrazničky, keď zamrznú vyklopím a dám buď do sáčku alebo krabice. Čiže vytvorím si také hríbové kocky ako polotovar. Keď potrebujem vyberiem si koľko kociek chcem. Používam tak na polievku, omáčku, pod mäso a nemusím ani rozmrazovať.
omáčka krásna... foto tiež, ale to je u teba normálne... díky za pridanie :)