Hríbová omáčka (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Tento recept patrí do tradičnej kuchyne môjho manžela. V ich rodine sa táto kyslá hríbová omáčka robí aj na Vianoce, čo som ja dovtedy vôbec nepoznala. Aj keď sa to volá omáčka, je to vlastne samostatné jedlo.
6 porcií |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Na omáčku sú najlepšie hríby "slizké" také ktoré sa akoby trošku rozvaria a oslizia. Ja som použila kozáky, masláky alebo suchohríby. Hríby očistíme, nakrájame, zabaríme vriacou vodou, necháme pár minút postáť, scedíme, prelejeme studenou vodou...
- na masti osmahneme pokrájanú cibuľku, pridáme scedené hríby a očistené na kocky nakrájané zemiaky. Zalejeme vodou, osolíme, pridáme celú rascu, mleté čierne korenie a povaríme až sú zemiaky mäkké.
- Do misky si dáme kyslú smotanu a začneme prilievať horúcu vodu z omáčky a metličkou šľaháme až sa nám teploty vymenia....
- čiže smotana z horúcou vodou vytvoria teplú smotanu a tú vylejeme naspäť k hríbom. Takto sa nám nemôže stať, že sa nám kyslá smotana zdrcne.
- Na záver pridáme vo vode rozmiešanú lyžicu hladkej múky, povaríme a ochutíme, prípadne okyselíme octom.
- Podávame s chlebom, ale omáčka je výborná aj s kolienkami, s fašírkou, skrátka ako príloha aj ako samostatné jedlo.
- a toto je včerajší úlovok môjho manžela :-) dubáky sme rozdali a z ostatných hríbov som robila túto omáčku