Hrboľatý krehký jablkový koláč fotorecept
Možno je to nevšedný, ale veľmi chutný koláč. Určite sa každému podarí.
Suroviny
| Krehké kakaové cesto z odmerky: | |
| 250 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 150 ml | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 125 ml jemný (alebo práškový) | 
                                                             | 
                                                    
| 125 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Jablková plnka: | |
| 1 kg domáce | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL jemný | 
                                                             | 
                                                    
| 1-2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby (džús) | 
                                                             | 
                                                    
| 4-5 PL mleté (zmes vlašských orechov a mandlí) | 
                                                             | 
                                                    
| Smotanová poleva: | |
| 400 g 14-16 % | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL (Zlatý klas) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 3 PL jemný | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Hrozienka namočím do pomarančového sirupu, len aby ich zakryl. Nechám stáť.
- 2
 Jablká očistím, ošúpem a nakrájam na plátky. Potom ich uvarím v čo najmenšom množstve vody, aby sa plátky nerozvarili. Po zovretí ešte varím 2 minúty. Záleží od tvrdosti jabĺk. Jablká nechám na sitku dobre stiecť.
- 3
 Cesto vymiešam vareškou z uvedených surovín – najprv suché a potom aj s mokrými. Hotové cesto hneď rukami roztlačím na vyšší plech 20 x 35 cm, ktorý som vyložila až nad okraj papierom na pečenie. Cesto roztlačím aj na boky plechu do výšky približne 3 cm.
- 4
 Na cesto rozložím rovnomerne bez rovnania a uhladenia jablkovú plnku, ktorú si jemne vymiešam (aby som nerozpučila jablká) zo scedených jabĺk, orechovo-mandľovej zmesi, citrónovej šťavy aj kôry, cukru a hrozienok aj so sirupom.
- 5
 Predpečiem vo vyhriatej rúre 15 minút pri 190 stupňoch.
- 6
 Na polevu vymiešam smotanu s kefírom, cukrami, žĺtkami, škrobom a pridám sneh vyšľahaný z bielkov. Nevadí, ak vymiešate celé vajcia bez šľahania snehu. Touto hotovou smotanovou zmesou polejem predpečený koláč a párkrát s ním jemne buchnem o pracovnú dosku, aby sa poleva dostala aj medzi jablká.
                                                    - 7
 Pečiem ďalších 10 minút pri 190 stupňoch a potom znížim teplotu na 175 stupňov a koláč za cca 12-15 minút dopečiem. Sledujem pečenie.
- 8
 Upečený koláč dobre vychladím, nakrájam a podávam. Dobrú chuť!
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 

                                                    




 


Diskusia k receptu