Jablkový koláč
Jablkový koláč

Hrboľatý krehký jablkový koláč fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 3. februára 2024
Hrboľatý krehký jablkový koláč (fotorecept)
Foto: helena10

Možno je to nevšedný, ale veľmi chutný koláč. Určite sa každému podarí.

Suroviny

Krehké kakaové cesto z odmerky:
250 ml
150 ml
štipka
1 PL
2 KL
125 ml jemný (alebo práškový)
125 ml
3 PL
1 ks
Jablková plnka:
1 kg domáce
podľa potreby
1 PL jemný
1-2 PL
1 PL
3 PL
podľa potreby (džús)
4-5 PL mleté (zmes vlašských orechov a mandlí)
Smotanová poleva:
400 g 14-16 %
100 ml
1 bal.
1 PL (Zlatý klas)
2 ks
3  PL jemný




Postup

  1. 1

    Hrozienka namočím do pomarančového sirupu, len aby ich zakryl. Nechám stáť.

  2. 2

    Jablká očistím, ošúpem a nakrájam na plátky. Potom ich uvarím v čo najmenšom množstve vody, aby sa plátky nerozvarili. Po zovretí ešte varím 2 minúty. Záleží od tvrdosti jabĺk. Jablká nechám na sitku dobre stiecť.

  3. 3

    Cesto vymiešam vareškou z uvedených surovín – najprv suché a potom aj s mokrými. Hotové cesto hneď rukami roztlačím na vyšší plech 20 x 35 cm, ktorý som vyložila až nad okraj papierom na pečenie. Cesto roztlačím aj na boky plechu do výšky približne 3 cm.

  4. 4

    Na cesto rozložím rovnomerne bez rovnania a uhladenia jablkovú plnku, ktorú si jemne vymiešam (aby som nerozpučila jablká) zo scedených jabĺk, orechovo-mandľovej zmesi, citrónovej šťavy aj kôry, cukru a hrozienok aj so sirupom.

  5. 5

    Predpečiem vo vyhriatej rúre 15 minút pri 190 stupňoch.

  6. 6

    Na polevu vymiešam smotanu s kefírom, cukrami, žĺtkami, škrobom a pridám sneh vyšľahaný z bielkov. Nevadí, ak vymiešate celé vajcia bez šľahania snehu. Touto hotovou smotanovou zmesou polejem predpečený koláč a párkrát s ním jemne buchnem o pracovnú dosku, aby sa poleva dostala aj medzi jablká.

    Hrboľatý krehký jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečiem ďalších 10 minút pri 190 stupňoch a potom znížim teplotu na 175 stupňov a koláč za cca 12-15 minút dopečiem. Sledujem pečenie.

  8. 8

    Upečený koláč dobre vychladím, nakrájam a podávam. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia