Jablkový koláč
Hrboľatý krehký jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Možno je to nevšedný, ale veľmi chutný koláč. Určite sa každému podarí.
Postup
- Hrozienka namočím do pomarančového sirupu, len aby ich zakryl. Nechám stáť.
- Jablká očistím, ošúpem a nakrájam na plátky. Potom ich uvarím v čo najmenšom množstve vody, aby sa plátky nerozvarili. Po zovretí ešte varím 2 minúty. Záleží od tvrdosti jabĺk. Jablká nechám na sitku dobre stiecť.
- Cesto vymiešam vareškou z uvedených surovín – najprv suché a potom aj s mokrými. Hotové cesto hneď rukami roztlačím na vyšší plech 20 x 35 cm, ktorý som vyložila až nad okraj papierom na pečenie. Cesto roztlačím aj na boky plechu do výšky približne 3 cm.
- Na cesto rozložím rovnomerne bez rovnania a uhladenia jablkovú plnku, ktorú si jemne vymiešam (aby som nerozpučila jablká) zo scedených jabĺk, orechovo-mandľovej zmesi, citrónovej šťavy aj kôry, cukru a hrozienok aj so sirupom.
- Predpečiem vo vyhriatej rúre 15 minút pri 190 stupňoch.
- Na polevu vymiešam smotanu s kefírom, cukrami, žĺtkami, škrobom a pridám sneh vyšľahaný z bielkov. Nevadí, ak vymiešate celé vajcia bez šľahania snehu. Touto hotovou smotanovou zmesou polejem predpečený koláč a párkrát s ním jemne buchnem o pracovnú dosku, aby sa poleva dostala aj medzi jablká.
- Pečiem ďalších 10 minút pri 190 stupňoch a potom znížim teplotu na 175 stupňov a koláč za cca 12-15 minút dopečiem. Sledujem pečenie.
- Upečený koláč dobre vychladím, nakrájam a podávam. Dobrú chuť!