Hrachová polievka

mrcookiecook - fotkamrcookiecook, 26. júla 2013

Asi je veľa spôsobov ako pripraviť hrachovú polievku, tak pridám jeden navyše aj ja. Takto sa robievala u nás doma a robievam ju tak aj dnes. Skúšal som viaceré recepty, no vždy sa rád vrátim ku klasike z detstva...

10
porcií
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Použijeme sušený hrach, najlepšie celý, aby sa nerozvaril. Samozrejme, dá sa použiť čerstvý hrášok, polený hrášok, zelený, žltý, no v každom prípade by sa troška pozmenil postup prípravy. Takže, dobre umyjeme sušený, žltý hrach horúcou vodou a dáme do hrnca. Množstvo všetkých použitých surovín závisí od toho, aké množstvo polievky chceme uvariť; od veľkosti hrnca. Hrach zalejeme vodou, pridáme celé korenie, osolíme a dáme variť... Kľudne môžme pridať aj nejakú údeninu (klobásu, slaninu...), ale nemusí byť...

  2. 2

    Keď je hrach tak do polomäkka uvarený, pridáme mrkvu a petržlen, ktoré sme si nakrájali na kolieska a varíme...

    Hrachová polievka - obrázok 2
  3. 3

    Teraz skontrolujeme stav mrkvy a petržlenu... Ak ešte nie sú kolieska celkom uvarené, pridáme zemiaky a varíme až kým sa zemiaky neuvaria...

    Hrachová polievka - obrázok 3
  4. 4

    Tesne predtým ako sa dovaria zemiaky si urobíme zápražku na zahustenie polievky, na ktorú použijeme olej, hladkú múku a mletú, sladkú papriku. Do rozohriateho oleja pridáme potrebné množstvo múky (na veľký hrniec polievky tak 3-4 lyžice) premiešame, popražíme a nakoniec pridáme papriku a krátko popražíme, aby nezhorkla. Zalejeme studenou vodou, rozmiešame a pridáme do hrnca s polievkou a pomiešame. Keď už máme zápražku v polievke, nahádžeme do nej ešte vaječné halušky. Cesto si môžme pripraviť už vopred z 1 vajca, polohrubej múky, soli a vody. Halušky hádžeme do polievky úplne nakoniec, necháme povariť, pridáme ešte nasekanú petržlenovú alebo zelerovú vňať a polievku odstavíme...

    Hrachová polievka - obrázok 4
  5. 5

    Podávame s chlebom alebo rožkom... Dobrú chuť! :-)

    Hrachová polievka - obrázok 5

Diskusia k receptu

irenaw
s takouto polievkou by som vydržala celé leto...
frezia
Aj mne sa paci. Na druhy tyzden bude u nas na obed.
bobox
Netreba namočiť, ja namáčam, len ak ho chcem rozvariť na "kašu", ale ak chcem mať "zrnká" tak nepredmáčam- max tak 1 hod. pred varením