Hrachová polievka so zeleninou

Ivan Štefula
šéfkuchár hotela Magnus v Trenčíne, 23. decembra 2014
Hrachová polievka so zeleninou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
6
porcií
20 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1/2 čl
1 čl
1 PL
1 čl
100 g
100 g
100 g
100 g
100 g
100 g
200 g




Postup

  1. 1

    Hrach prepláchneme a necháme namočený v studenej vode asi 4 hodiny. Potom vodu zlejeme a dáme čistú. Osolíme, okoreníme a necháme variť do úplného rozvarenia.

  2. 2

    Mrkvu a zeler nakrájame na kocky, brokolicu a karfiol rozoberieme na ružičky. Všetku zeleninu pridáme do rozvareného hrachu a varíme do polomäkka.

  3. 3

    Na rozohriatom oleji opečieme koriander, mletú rascu, kokos a karí. Chvíľku opekáme, až kým sa zo surovín neuvoľní vôňa. Potom pripravenú zmes pridáme do polievky a zjemníme ju smotanou.

Diskusia k receptu

methi
Tu zmes s kokosom by som rozmixovala, kokos urcite cerstvy. Na oleji by som opiekla celu rascu aj cely koriander (kto rad palive, tak aspon jednu chilli papricku), potom rozmixovat s tym kokosom, aby vznikol omackovy zaklad. Miesto kari korenia garam masala, ale az k dokonceniu a je z toho fajnove kari (len tak na doplnenie, ak by niekto chcel skusit inak) :)
safran
@methi - súhlas, mne karí spokojne, aj keď garam masala mám rada, opekať kokos? (asi sa myslí sušený), ale ak by chcel niekto vyskúšať tento recept, určite do varenia hrachu pol lyžičky kurkumy pre dobré trávenie...
mijaita
@methi od tebo uz to znam, opekani kokosu :-) Vsechno se mi libi, ale proc tu polevku neuvarit jen z hrachu? Proc jeste takova smes zeleniny? Hrach mi da trosku kamoska, ja z nej nikdy v zivote nevarila ale tohle bych zkusila. A urcite bez tech dalsich zelenin. V jednoduchosti je krasa, coz i o jidle plati.
dellawar
Vynikajúca chuť vareného hrachu sa akosi stráca v tom pestrom všeličom.
radost
polievku zo sušeného hrachu máme radi..varím ho s kožkou zo slaniny..ak nemá kožku..tak opečiem kúsky slaninky a dám do polievky na konci..soľ..všetko..
pre zmenu niekedy zo dva zemiaky..inokedy pár haluštičiek zavarím..
niekedy trošku majoránky..
vždy málo odlišná chuť..no výborná..
so zeleninou som ešte neskúšala..
sama som vždy prekvapená-akú výbornú chuť z toho suchého poleného hrachu mám na tanieri..
evanaaa
Polievku zo sušeného hrachu som ešte neskúšala, robievam len hrachovú kašu - pyré, tú máme radi, takže toto by bolo niečo podobné, ale bez tej pridanej hodnoty ( zeleniny), nech to nekazí originálnu chuť toho hrachu, ale v redšom vydaní, ak je to polievka.
evanaaa
A ak by som chcela so zeleninou, tak by sa hodilo ale z hrášku, nie zo suchého.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia