Hrachová polievka s plackami

jody - fotkajody, 28. februára 2010
Hrachová polievka s plackami
Foto: jody

Milujem kombináciu strukovinových polievok s akýmkoľvek druhom placiek. Tentoraz som skombinovala toto:

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
6% minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
1 ks
 kúsok
2 strúčiky
1/2 kl
1/2 kl
NA PLACKY:




Postup

  1. 1

    Suchý hrach, ošúpaný celý zemiak, popučený cesnak a ostatné suroviny na polievku zalejeme v hrnci studenou vodou a pomaly varíme. Nesolíme. Namiesto slaniny môžme dať kúsok klobásky, alebo úplne vynechať. Hrach varíme až do rozpadnutia a až potom polievku osolíme. Keď je zemiak uvarený, na tanieri ho popučíme vidličkou a vrátime do polievky ako zahusťovadlo. Nakoniec môžeme rozmixovať, ale ja mám rada, ak sú tam aj nejaké kúsky.

  2. 2

    Za hrsť krúpov uvaríme domäkka, ochladíme. Zemiaky nastrúhame, pridáme krúpy, osmaženú cibuľu, popučený cesnak, majorán a koreniie a nakoniec podľa potreby múku. Z cestíčka vypražíme placky.

  3. 3

    Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

sjuz
Mńam, dobrý tip na polievku s plackami. V sobotu sme sa boli najesť a mali v ponuke fazuľovú s langošom - a bolo to dobré :)
bozulka
Dobrý nápad a placky s krúpami som ešte nerobila.
jody
Sjuz - mňaaaaaaaam, keby som nemala uvarenú túto, varím fazuľu... :-)
Bozulka - S krúpami robievame krúpnu babu v pekáči, ale rovnako sa to dá vypražiť na panvici. Tak som to vyskúšala, mňam. :D
tinca
Dievčence, ja má tiež jeden bohovský recept, zasekaná fazuľová polievka so slanin.a s koreňovou zeleninou a do toho pustiť malé chrumkavé zemiakové placky, niekedy pridám. Lebo takú fantastickú zasekanú fazuľu robila len moja mamina. A ten recept už asi málokto pozná a nie je odnikiaľ skopčený.
alena45
Tinca, čo je to zasekaná fazuľa ?
Inak vždy robím fazuľovú polievku s langošom. Na juhu sa to tak robieva. Kolega zo záhoria pozná fazuľovú polievku s cibuľovým koláčom. Aký kraj, taký mrav.
zitar
No a ja robím ku kyslým polievkam / šošovica, fazuľa, zemiaková/ zemiakové placky. Naši doma to inak ani nevedia jesť. Niekde sa k tomu podáva chlieb, pečivo, u nás placky./zemiaková baba/




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia