Foto: zemo
Na tento burgundský spôsob prípravy hovädzieho ragú potrebuje 24 hodín na dokonalé naloženie mäsa a 2 a ½ až 3 hodiny na pomaličké Zobraziť celý popisNa tento burgundský spôsob prípravy hovädzieho ragú potrebuje 24 hodín na dokonalé naloženie mäsa a 2 a ½ až 3 hodiny na pomaličké dusenie. Ale výsledok za to stojí!
príprava
tepelná úprava
Suroviny
750 g |
|
400 g |
|
3 ks |
|
3 strúčiky |
|
1 l |
|
|
|
|
|
150 g |
|
po 8 guličiek |
|
|
|
Pre vymýšľačov: | |
12 ks |
|
150 g |
|
150 g |
|
2 cl |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Je to typické jedlo francúzskej kuchyne. Pripravuje sa na veľmi miernom ohni. Pomaly si buble a mäsku i ostatným ingredienciám dá nezvyčajnú krehkosť. Všetky chute sa zmiešajú v kráľovské pošušnáničko, ako by povedal český klasik. Najprv vám dám jednoduchý recept a potom dole pridám pre kráľov a cárovné kuchýň niekoľko vylepšení na skutočnú extázu zo sporáku.
- 2
Mäso nakrájame na väčšie kocky. Mrkvu a cibuľu na kolieska. Všetko naukladáme do misky - najviac sa hodí kameninový hrniec. Striedame vrstvu cibule, mäsa a mrkvy. Celé to zalejeme vínom, pridáme čierne a nové korenie a bylinky. Tymian a rozmarín buď vetvičku alebo po dvakrát zoberieme medzi prsty a tiež tam ide bobkový list. Necháme aspoň 24 hodín odležať v chlade.
- 3
Potom všetko sceďte a bylinky s marinádou nevyhadzujete! Rozpáľte širší hrniec s tlstejšími stenami, hoďte dnu slaninu na kocky a keď sa vyškvarí, pridajte odkvapkané mäso so zeleninou. Prudko opečte. Aby ste zabránili duseniu, zmes stále miešajte.
- 4
Potom mäso a zeleninu osoľte a zalejeme s vínnym nálevomaj s bylinkami, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a na miernom ohni nechajte zakryté asi 3 hodiny pomaly bublať. Pokiaľ sa ponáhľate a o chuť vám veľmi nejde, dôležité je iba plné brucho, môžete použiť aj papiňák (tlakový hrniec) a vtedy to trvá asi hodinu. Podávajte ako Francúzi s bielym chlebom, ryžou alebo širšími cestovinami. A teraz niekoľko tipov pre majstrov varešky.
- 5
Ak chcete jedlo vyčačkať, slaninu škvarte s tromi lyžicami olivového oleja a najprv pridajte malé celé cibuľky, a ž potom mäso so zeleninou. Spolu s nálevom zamiešajte do mäsa aj rajčinový pretlak. Asi pol hodinu pred koncom pridajte do hrnca zelený hrášok. Desať minút pred koncom varenia pridajte žampióny, ktoré ste rozrezali na polovicu a orestovali na masle. Tiež sa na zlepšenie chuti pridáva koňak. Rada pre začiatočníkov: Ak burgundské hovädzie pripravíte správne, má hustú šťavu. Ak sa vám zdá riedke, dajte do malej misky 50 g zmäknutého masla a pridajte do neho lyžicu hladkej múky a prstami rozotierajte až do mäkka. Potom urobte z toho dve guličky a dajte do hrnca dovariť, keď už je mäso mäkké.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
naozaj neviem, čo som tam dával. Ale keďže moja žena pije vavrinecké, asi to bolo ono. Nebola to trpká frankovka. Ja víno, že neeé. A tak som sa vybral na internet, že poradím a našiel som stránku - www.vinovino.sk/viac-o-vine/fedor-malik-a-kol-100-najle...
Ďakujem za super recept!