Hovädzie bourguignon

Autor receptu: zemo

Na tento burgundský spôsob prípravy hovädzieho ragú potrebuje 24 hodín na dokonalé naloženie mäsa a 2 a ½ až 3 hodiny na pomaličké dusenie. Ale výsledok za to stojí!

60 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Je to typické jedlo francúzskej kuchyne. Pripravuje sa na veľmi miernom ohni. Pomaly si buble a mäsku i ostatným ingredienciám dá nezvyčajnú krehkosť. Všetky chute sa zmiešajú v kráľovské pošušnáničko, ako by povedal český klasik. Najprv vám dám jednoduchý recept a potom dole pridám pre kráľov a cárovné kuchýň niekoľko vylepšení na skutočnú extázu zo sporáku.
  2. Mäso nakrájame na väčšie kocky. Mrkvu a cibuľu na kolieska. Všetko naukladáme do misky - najviac sa hodí kameninový hrniec. Striedame vrstvu cibule, mäsa a mrkvy. Celé to zalejeme vínom, pridáme čierne a nové korenie a bylinky. Tymian a rozmarín buď vetvičku alebo po dvakrát zoberieme medzi prsty a tiež tam ide bobkový list. Necháme aspoň 24 hodín odležať v chlade.
  3. Potom všetko sceďte a bylinky s marinádou nevyhadzujete! Rozpáľte širší hrniec s tlstejšími stenami, hoďte dnu slaninu na kocky a keď sa vyškvarí, pridajte odkvapkané mäso so zeleninou. Prudko opečte. Aby ste zabránili duseniu, zmes stále miešajte.
  4. Potom mäso a zeleninu osoľte a zalejeme s vínnym nálevomaj s bylinkami, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a na miernom ohni nechajte zakryté asi 3 hodiny pomaly bublať. Pokiaľ sa ponáhľate a o chuť vám veľmi nejde, dôležité je iba plné brucho, môžete použiť aj papiňák (tlakový hrniec) a vtedy to trvá asi hodinu. Podávajte ako Francúzi s bielym chlebom, ryžou alebo širšími cestovinami. A teraz niekoľko tipov pre majstrov varešky.
  5. Ak chcete jedlo vyčačkať, slaninu škvarte s tromi lyžicami olivového oleja a najprv pridajte malé celé cibuľky, a ž potom mäso so zeleninou. Spolu s nálevom zamiešajte do mäsa aj rajčinový pretlak. Asi pol hodinu pred koncom pridajte do hrnca zelený hrášok. Desať minút pred koncom varenia pridajte žampióny, ktoré ste rozrezali na polovicu a orestovali na masle. Tiež sa na zlepšenie chuti pridáva koňak. Rada pre začiatočníkov: Ak burgundské hovädzie pripravíte správne, má hustú šťavu. Ak sa vám zdá riedke, dajte do malej misky 50 g zmäknutého masla a pridajte do neho lyžicu hladkej múky a prstami rozotierajte až do mäkka. Potom urobte z toho dve guličky a dajte do hrnca dovariť, keď už je mäso mäkké.