Hovädzie bourguignon
Autor receptu: zemo
Na tento burgundský spôsob prípravy hovädzieho ragú potrebuje 24 hodín na dokonalé naloženie mäsa a 2 a ½ až 3 hodiny na pomaličké dusenie. Ale výsledok za to stojí!
60 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Je to typické jedlo francúzskej kuchyne. Pripravuje sa na veľmi miernom ohni. Pomaly si buble a mäsku i ostatným ingredienciám dá nezvyčajnú krehkosť. Všetky chute sa zmiešajú v kráľovské pošušnáničko, ako by povedal český klasik. Najprv vám dám jednoduchý recept a potom dole pridám pre kráľov a cárovné kuchýň niekoľko vylepšení na skutočnú extázu zo sporáku.
- Mäso nakrájame na väčšie kocky. Mrkvu a cibuľu na kolieska. Všetko naukladáme do misky - najviac sa hodí kameninový hrniec. Striedame vrstvu cibule, mäsa a mrkvy. Celé to zalejeme vínom, pridáme čierne a nové korenie a bylinky. Tymian a rozmarín buď vetvičku alebo po dvakrát zoberieme medzi prsty a tiež tam ide bobkový list. Necháme aspoň 24 hodín odležať v chlade.
- Potom všetko sceďte a bylinky s marinádou nevyhadzujete! Rozpáľte širší hrniec s tlstejšími stenami, hoďte dnu slaninu na kocky a keď sa vyškvarí, pridajte odkvapkané mäso so zeleninou. Prudko opečte. Aby ste zabránili duseniu, zmes stále miešajte.
- Potom mäso a zeleninu osoľte a zalejeme s vínnym nálevomaj s bylinkami, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a na miernom ohni nechajte zakryté asi 3 hodiny pomaly bublať. Pokiaľ sa ponáhľate a o chuť vám veľmi nejde, dôležité je iba plné brucho, môžete použiť aj papiňák (tlakový hrniec) a vtedy to trvá asi hodinu. Podávajte ako Francúzi s bielym chlebom, ryžou alebo širšími cestovinami. A teraz niekoľko tipov pre majstrov varešky.
- Ak chcete jedlo vyčačkať, slaninu škvarte s tromi lyžicami olivového oleja a najprv pridajte malé celé cibuľky, a ž potom mäso so zeleninou. Spolu s nálevom zamiešajte do mäsa aj rajčinový pretlak. Asi pol hodinu pred koncom pridajte do hrnca zelený hrášok. Desať minút pred koncom varenia pridajte žampióny, ktoré ste rozrezali na polovicu a orestovali na masle. Tiež sa na zlepšenie chuti pridáva koňak.
Rada pre začiatočníkov: Ak burgundské hovädzie pripravíte správne, má hustú šťavu. Ak sa vám zdá riedke, dajte do malej misky 50 g zmäknutého masla a pridajte do neho lyžicu hladkej múky a prstami rozotierajte až do mäkka. Potom urobte z toho dve guličky a dajte do hrnca dovariť, keď už je mäso mäkké.