Hovädzí plátok s hubovou omáčkou a dusenými kuriatkami

marek135 - fotkamarek135, 15. októbra 2013
Hovädzí plátok s hubovou omáčkou a dusenými kuriatkami
Foto: marek135

Mám veľmi rád huby a doma nám nesmú chýbať, celé leto chodíme do lesa aby sme sa zásobili hubami do mrazničky, sušením ale aj Zobraziť celý popisMám veľmi rád huby a doma nám nesmú chýbať, celé leto chodíme do lesa aby sme sa zásobili hubami do mrazničky, sušením ale aj zaváraním. A keďže leh hríbová krémová omáčka mi nestačila, nesmeli na tanieri chýbať aj chutné podusené kuriatka, ktoré dodali jedlu ešte lepšiu chuť :)

6
porcií
45 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
0,5 kg alebo mrazené
0,5 kg
2 ks
2 ČL
3 dcl
1 PL




Postup

  1. 1

    Hovädzie mäso si nakrájame na plátky, vyklepeme, osolíme a okoreníme MČK. Sprudka opražíme na oleji aby sa mäso zatiahlo a potom ho dáme do zapekacej misy. Podlejeme vývarom, zakryjeme a dáme do vyhriatej rúry piecť na 180 °C na 45 minút, kým mäso nezmäkne. Občas podlievame.

  2. 2

    Kuriatka vymyjeme (zmrazené zalejeme horúcou vodou a dáme odkvapkať). Na olej dáme popražiť malú cibuľku, keď získa zlatistú farbu prisypeme kuriatka a mierne podusíme. Dolejeme trochu vody, osolíme, okoreníme a dusíme kym sa časť vody neodparí a za stáleho "koštovania" zisťujeme či môžeme kuriatka odstaviť. Mali by byť mierne chrumkavé. Sledujeme aby sa voda z kuriatok neodparila úplne alebo nadmerne, lebo kuriatka budú potom suché.

  3. 3

    Rozpálený olej zaprášime hladkou múkou, chvíľu popražíme a vlejeme smotanu na varenie. Počas varenia pridáme hubové korenie a dochutíme soľou a štipkou MČK. Ak by bola omáčka príliš hustá môžeme doliať trochu vývaru alebo čistej horúcej vody.

  4. 4

    Ryžu premyjeme, dáme obschnúť a tak ju na rozpálenom oleji popražíme. Keď už ryža pod vareškou vŕzga, zalejeme ju vývarom. Do stredu variacej sa ryže vložíme malú cibuľku napichanú klinčekami. Ďalej dovaríme kým nie je ryža mäkká.

  5. 5

    Hotové mäso prelejeme hubovou omáčkou a podávame s dusenou ryžou a chrumkavými kuriatkami. Dobru chuť!

Diskusia k receptu

afataga
vyborne si navaril, prosim ta, daj rcp na to tvoje domace hubove korenie, ci len pomelies susene huby?
marek135
huby poriadne vysuším a ešte dosuším vo vyhriatej otvorenej rúre, potom len pomeliem na mlynčeku ako na mak, a ešte preosievam na jemné a hrubšie, úplne jemné dávam do krémových omáčok a hrubšie obsahuje aj kúsky húb tak do toho kde by to nevadilo :)
salinka
Ďalšia super hubová inšpirácia:-) My melieme huby mlynčekom na mäso.
afataga
dakujem, mne navadia ani kusky, ved su to huby :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia