Horehronské pečené zemiaky fotorecept

janazjarku - fotkajanazjarku, 13. septembra 2010

Jedného dňa pred veľa rokmi ma suseda pozvala na horehronskú zemiakovú večeru. Ja zemiaky veru môžem v akejkoľvek podobe, ale takto upravené ma priam Zobraziť celý popisJedného dňa pred veľa rokmi ma suseda pozvala na horehronskú zemiakovú večeru. Ja zemiaky veru môžem v akejkoľvek podobe, ale takto upravené ma priam nadchli a tak sa s tým skvelým receptom podelím aj s Vami, lebo práve nedávno som ho "oprášila" a prekvapila novomanžela :-)

3
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
125 g
125 g
250 ml




Postup

  1. 1

    Neošúpané zemiaky /ideálna veľkosť priemer 3 cm/ riadne vydrhneme kuchárskou kefkou a dáme na suchý plech. Na každý zemiak dáme pár zrniek soli. Zakryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút. Po 20 minútach alobal odstránime a teplotu zvýšime na 200 stupňov a za občasného "pregúľania" pečieme ešte 40 minút /záleží od druhu zemiakov/

    Horehronské pečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesnak podľa chuti /ja samozrejme veľa/ roztlačíme a vymiešame s maslom. Väčšiu nádobu vytrieme cesnakovo-maslovou hmotou.

    Horehronské pečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečené horúce zemiaky vysypeme do nádoby, ktorú prikryjeme a zemiaky prehadzujeme pokiaľ sa neobalia v masle a cesnaku. Nemiešame !! Veríte , neveríte tieto zemiaky chutia, ako tie čo sme ako deti vyťahovali z horúcej pahreby pri starej mame. Chutili neopísateľne, lebo sme ich piekli tajne a zemiaky samozrejme pochádzali z družstevného lánu :-D Takže toto je nostalgická spomienka už len ten popol chýba :-) Zemiaky chutia najlepšie s bryndzou a kyslou smotankou, ale ani tavený syr nie je na zahodenie :-) Dobrú chuť k obyčajnému dedinskému jedlu !

    Horehronské pečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

evas13
Ďakujeme Janka a určite pripravím. Zemiaky v akej koľvek forme môžu byť.
janazjarku
@evas13 určite ti budú chutiť ak si tiež "krumplíková" chcela som dať do názvu krumpeľ, ale poplietla by som vyhľadávač :-D
egreska
júúúúj ,tie teda vyzeraju eňo-ňuňo ..veru urobím a s kyslím mliečkom (to som nemala ani nepamätám-hamba mi )
bedrunka
U nás býva často takáto večera, len s tým rozdielom, že pečiem zemiaky na mriežke. To vygúľanie v mise s maslom a cesnakom nepoznám a milerada odskúšam.
janazjarku
Nuž však preto sem takéto pridávam recepty ja diovka vychovaná na kapuste, fazulke a krumploch :-) a ešte na makových parených buchtách a šulancoch o makových rezancoch nehovoriac ! To boli tie časy, keď mi mäso nevoňalo a keď sa starká opýtala čo mi má uvariť odpoveď bola prostá : "Niečo vidličkové !" :-D
jerica
ja si tiež viem predstaviť tú vôňu cesnaku s maslom , zemiak , na všetky možné spôsoby , len tá moja "sladkým potretá z vnútra " polovička , môže tak zo dva , potom sa tým "napchávam ja . Len skúsiť , z automatu fantastické mlieko , nechám skyseliť , neviem či je to správne slovo , ako príloha , eňo ňuňo. (KK)
tatranka
V moje domácej kuchyni prevládajú zemiačky v akejkoľvek podobe.Sú najčastejšie pripravované,lebo ich máme radi.Tieto pečené zemiačky,voňajú až ku mne a hneď by som si ich dala so všetkým,čo si použila.Chutné,volajúce na hamkanie.)))
alexdidi
my si tiež často pečieme zemiaky, tento náš slovenský druhý chlieb a k tomu hrudkovitý tvaroh vymiešaný so soľou a cesnakom + ešte šalát zo surovej kyslej kapusty...je to pochúťka...to Tvoje vytrasenie zemiakov v cesnakovom masle mi pripadá ako fantastický nápad...určite ich takto vyskúšam, už teraz sa mi slinky zbiehajú...a to som práve po obede........
jerica
@alexdidi , musela som sa pousmiať , aký pekný názov , "trasené zemiaky v cesnakovom masle" veľmi výstižné , zemiaky idem hneď uvariť , toľko inšpiráciíí , receptov so zemiakmi , fajn . Moja polovička Janko , má najradšej , keď má pred sebou KNEDĽU, ktorá sa trasie od doreho nakysnutia. (potom sa trasie Janko u lekárky diabetologičky).
m0nika
ja zemiačky pečiem podobne, ale menej prácne ;-). Voláme to ROZČAPKY. Rovnako veľké zemiaky so šupkou umyjem, hodím na plech na papier, trochu podlejem vodou a za občasného "pregúľania" upečiem do mäkka. Vyberiem, päsťou rozčapnem - odtiaľ ten názov a roztrhnem na kúsky. Tieto osolím, zakryjem plátkom studeného masla a papáme. Celý plech je raz-dva preč. (A ak nie, druhý deň sú z toho mňam opekané zemiaky.) Zapíjame kyslým mliekom a osobne tvrdím, že nie je lepšie jedlo!
jody
Ja som krumpľová!!!! A toto je pre mňa ako pre Jezibabku rezeň! :-)))
sovka62
A prečo ja tie pečené zemiaky robím tak raz za dva roky? Máme ich veľmi radi a vždy keď sú na stole si sľubujeme, že budú častejšie. Ale v skutočnosti nám napadnú opäť za tie dva roky. Ale toto vyskúšaaaaam, to bude dobréééééé.....
evia
jáááj dievčatá, máte fantastické nápady, dnes keď nám hrozia zdražovaním potravín to budú super večere. Dávam do svojej KK
danka007
Zemiaky robíme pravidelne. Raz sme zemiačiky piekli na chate v pahrebe, aby vnúčata vedeli že aj takéto sú veľmi dobré a pri tej príle-
žitosti som hovorila, že voaľake dávno to bola vlastne celodenná strava , chudobných detičiek, ktoré pásli kravičky alebo húsky na lúkach. Na naše prekvapenie najmladšia vnučka povedala, že teda tie
deti mali šťastné detstvo keď mali také dobroty.Od vtedy u nás zemiaky voláme šťatné.
janazjarku
@danka007 ozaj pekné pomenovanie a ja si veru často povzdychnem, aká škoda, že toto nemohli prežívať aj moje deti :-( pokiaľ sa narodili obidve moje staré mamy sa presťahovali do BB a tak veru tú atmosféru nikdy nezažijú..
tothka
My nie sme veľmi zemiakoví - obmedzenie pri mužovej cukrovke - ale cukor - necukor takéto veru budú. Už sa mi zbiehajú slinky a bryndzu doslova milujeme. Verím že si pochutíme.