Horehronské pečené zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: janazjarku

Jedného dňa pred veľa rokmi ma suseda pozvala na horehronskú zemiakovú večeru. Ja zemiaky veru môžem v akejkoľvek podobe, ale takto upravené ma priam nadchli a tak sa s tým skvelým receptom podelím aj s Vami, lebo práve nedávno som ho "oprášila" a prekvapila novomanžela :-)

3
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Neošúpané zemiaky /ideálna veľkosť priemer 3 cm/ riadne vydrhneme kuchárskou kefkou a dáme na suchý plech. Na každý zemiak dáme pár zrniek soli. Zakryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút. Po 20 minútach alobal odstránime a teplotu zvýšime na 200 stupňov a za občasného "pregúľania" pečieme ešte 40 minút /záleží od druhu zemiakov/
  2. Cesnak podľa chuti /ja samozrejme veľa/ roztlačíme a vymiešame s maslom. Väčšiu nádobu vytrieme cesnakovo-maslovou hmotou.
  3. Upečené horúce zemiaky vysypeme do nádoby, ktorú prikryjeme a zemiaky prehadzujeme pokiaľ sa neobalia v masle a cesnaku. Nemiešame !! Veríte , neveríte tieto zemiaky chutia, ako tie čo sme ako deti vyťahovali z horúcej pahreby pri starej mame. Chutili neopísateľne, lebo sme ich piekli tajne a zemiaky samozrejme pochádzali z družstevného lánu :-D Takže toto je nostalgická spomienka už len ten popol chýba :-) Zemiaky chutia najlepšie s bryndzou a kyslou smotankou, ale ani tavený syr nie je na zahodenie :-) Dobrú chuť k obyčajnému dedinskému jedlu !