Hlivové "rizoto"

evas13 - fotkaevas13, 27. marca 2010
Hlivové
Foto: evas13

Moje rizoto je pokaždé inej chuti, totižto vždy pri ňom experimentujem, lebo tam nie je mäso, ktoré mám veľmi rada, ale jesť ho Zobraziť celý popisMoje rizoto je pokaždé inej chuti, totižto vždy pri ňom experimentujem, lebo tam nie je mäso, ktoré mám veľmi rada, ale jesť ho veľa nemôžem.

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
200 g
1 ks
1 ks
1/2 ks
2 ks
1 káv. lyžička
1/2 káv. lyžičky
1 ks
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Hlivu si opláchneme pod tečúcou vodou, necháme v cedníku odtiecť. Zeleninu tiež umyjeme a necháme odkvapkať. Ryžu umyjeme v studenej vode, aspoň v piatich vodách, necháme odkvapkať.

  2. 2

    Očistenú cibuľu nakrájanú na jemno dáme do tlakového hrnca, kde sme dali olej, v mojom prípade olivový, opražíme, pridáme roztlačený cesnak a pražíme, kým nezačne cesnak voňať. Do tohto základu pridáme na jemné slížiky nakrájanú hlivu. Pražíme ju asi 5 min., musí sa zmenšiť jej objem, pridáme necelé 1 dl vody,tlakový hrniec zatvoríme a dusíme 15 min. Hrniec odstavíme z ohňa a položíme na studené miesto vychladiť. Pokiaľ sa veľmi ponáhľame, kuchtu postavíme pod studenú vodu a slabým prúdom vody hrniec ochladzujeme. Musíme byť opatrný, vždy len na okraj hrnca, nikdy nie na ventíl, lebo sa môžeme tlakom pary opariť. Hrniec keď je schladený, začujem slabé vtiahnutie vzduchu do hrnca. Otvoríme a pridáme umytú ryžu, dobre ju premiešame a pridáme k nej na slížiky nakrájanú zeleninu, Posolíme a pridáme všetky koreniny, zalejeme vriacou vodou, aby bola ryža zakrytá, zatvoríme hrniec a dusíme 5 min.

  3. 3

    Po uplynutí doby varenia, vypneme zdroj energie a necháme vychladnúť.Podávame z cviklou, hlávkovým šalátom, alebo uhorkou. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

honestka
Rizoto som este takymto sposobom nevarila. Vzdy iba dlhodobym "smazenim" a podlievanim vyvaru postupne, aby ryza bola akurat tak "al dente". A moze byt s cimkolvek, hliva urcite...

Ale chcem sa opytat, pretoze kuchtu pouzivam casto a rada, nie je ta ryza velmi uvarena za 5 minut? ryzu som v nej este nikdy nevarila - dakujem.
evas13
Honestka ryža po otvorní kuchty bola ešte trochu tvrdkavá, lebo som sa ponáhľala a nečakala som kým sa sama ochladí.
Priznám sa vždy som to robila klasickým spôsobom ako ty, teraz to bolo po prvý krát a verľmi bola dobrá. Ryžu musím variť "al dente", nakoľko manžel je diabetik a čím je tvrdšia, tým je pre neho lepšia. Skús ju variť len 3 min. a nechaj ju pomaly oochladiť. Základom kuchty je nedávať veľa vody, lebo potom je to vodové, čo iste so mnou súhlasíš je to nechutné.
frezia68
Tak toto rizoto mám veľmi rada a fotka mi narobila chúťky.Pridávam zeleninku ako Ty,len bez cesnaku.Ale najbližšie vyskúšam s ním :-))
evas13
Dievčatá ďakujem a určite neobanujete, dokonca mi hlivový chutí viac ako šampiňonový.
tinca
Tak hlivu môžem kedykoľvek, zasa niečo nové. A taký hlivový perklet na smotane s cestovinkou, je lepší ako mäsový a navyše aj veľmi zdravý.
evas13
@tinca a keby si to ochutnala z toho tlakáča, tá hliva je lepšie udusená a ušetrí sa mnoho času. Doteraz som to robila klasicky, takže viem čo to všetko obnáša. Hlivu robím aj s cestovinou, lenže bez smotany.
michsamant
Hlivu aspon raz do tyzdna :) Robim podobne, len nedavam zazvor a davam obycajnu kratku ryzu. Mne ta predvarena akosi cudne voni...viem,ze je zdrava.
bambulka51
evaska ja nemám odvahu to ryzoto robiť v tlakáči,ale keď píšeš,že to ide ,vyskúšam.Čo keď tam dám málo vody
bambulka51
ale však na 5 min. sa tam nemôže nič hrozné stať..............vyskúšam ho urobiť tak ako Ty ,rýchlejšie
evas13
Tak ako píšen, nič sa nemôže stať a ušetríš kopec času a nemáš čo pokaziť.
Hlivu mám rada na hocijaký spôsob.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia